Élő Közélet

Lázár Jánosnak viszket a tenyere Tarlós miatt

A 68. Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Lázár János arról beszélt, hogy jön a gyásznap és az Alaptörvényt is átszabják, hétfőn már a Ház előtt is lesz a javaslat a módosításról. A kérdések között nagy sláger volt a lehetséges béremelés és járulékcsökkentés, a 3-as metró felújítása és a buszos pótlás (meg a beszólogatás Tarlós István főpolgármesternek) és az elmaradhatatlan Gaith Pharaon. A miniszter ma is elemében volt, sok humorért olvassa végig percről percre közvetítésünket!

Megint a 3-as metró

Miután a szegedi hídról és kompról lamentál Lázár, majd a 3-as metró kerül sorra megint. Ha busz kell a fővárosban, akkor adjanak esélyt a hazai autóbuszgyártásnak – mondja Lázár. Ha a főváros bezárja a metrót, a katasztrófavédelemmel megteremtik majd az esélyt, hogy működjön az észak-déli közlekedés Budapesten. Tarlós szerint nincs magyar busz elég, de Lázár szerint csak akkor lesz magyar busz, ha lesz rá kereslet. Az úgy nem megy, hogy a közbeszerzéseket úgy írják ki, hogy a magyar buszok paramétereit kizárják.

Algyői vegyigyár

Vegyi üzemet szeretnének egy algyői iskola mellé. Lázár a népszavazást támogatja a kérdésben, és szerinte nem helyes ilyen gyárat tenni egy iskola mellé. Az állami terület nem kellett a beruházónak, ez gyanús Lázárnak. Algyőt dicséri, milyen jó állapotban van, egyre több szegedi költözik oda. A beruházót meg ekézi, miért “maszek területen” akarja építeni az üzemet. A cég nem jött el ráadásul lakossági fórumot hallani, csak a délben tartott közmeghallgatásra mentek el a képviselőik. Az üzem tulajdonosai se akarták meggyőzni a lakosokat. Sok a kérdőjel, legyen népszavazás.

Sulikajával mi lesz?

A közétkeztetésről van szó. Ha a Klik üzemelteti az iskolákat, honnan jön majd az étel? Lázár szerint nem akarnak kiszervezést, a Klik majd az önkormányzat tulajdonában lévő konyhából rendeli az ételt. Egységes megrendelői struktúra se lenne rossz. Előírhatnák, hogy mennyi magyar alapanyagot használjon a konyha, ezt könnyebb lenne egy vízfejjel végrehajtani szerinte. A konyhákat nem akarják elvenni az önkormányzatoktól, de ne az ár legyen a legfontosabb szempont.

Jónás a CETA gyomrából

Meghallgatások is lesznek a szabadkereskedelmi megállapodásról, Magyarország azonban ratifikáltatni akar a parlamenttel. A GMO kockázatot jelenthet, ahogy az egész konstrukció is. A kormány alaposan mérlegelt, a V4-ekkel és Ausztriával is konzultált. A parlamenti ratifikációhoz nincs meg a kellő többség viszont.

Marx innen!

Lázárt arról kérdezik, az MSZP vagyona a kérdés. “Az MSZP megtagadta Marxot, de megtartotta a tőkét” – viccelődik Lázár. Kovács rendre utasítja a kérdezőt, hogy ne pártpolitikai ügyekben kérdezzen.

Egy kis költségvetés

Lázár egy újabb kérdés után azt védi, hogy tavasszal szokta a parlament már elfogadni a költségvetést. Ez azért jó szerinte, mert van idő vitázni róla és nem az utolsó pillanatban, decemberben kell vitázni róla, ahogy az elmúlt években előfordult ilyen, méltatlanul.

Szélsőszubtrópusról rúgják a Jobbikot

A Magyar Fórum a Jobbik kétszínűségéről fröcsög, Budaházy-ügy, Győrkös-ügy, Kovács-ügy, sorolja a dolgokat. Csurka István örülne. Lázár hárít, nem az ő portfóliója a pártcsaták terepe. Azért belemegy a kérdésbe, hogy a Jobbiknál nehezen ment a frakcióban az elszámolás. Persze vigyorogva hozzáteszi, még kezdő parlamenti párt, előfordul az ilyen. Lázár nem akarja a Jobbik finanszírozását kommentálni, majd kommentálja azzal, hogy Simicska Lajos felvásárlási pletykáit emlegeti. Most a baloldallal keveri össze a kérdező a Jobbikot, Lázár szerint ez kávéházi beszélgetés tárgya, ezek “szubtrópusi kérdések”.

Felminősít a Moody's?

Holnap dönt a Moody’s Magyarország minősítéséről, a miniszter szerint ennek nincs jelentősége. A piaci befektetőket nem lehet megtéveszteni. Vannak befektetői körök, amik nagyon szeretnék a magyar adósságot finanszírozni. És a 2017-es költségvetésben nem is kalkuláltak a kamatköltségekkel. Az NGM év végén tesz majd javaslatot az államadósság finanszírozásáról.

Járulékcsökkentés és letelepedési kötvény

Megint a járulékcsökkentésről, annak fenntarthatóságáról, Varga szerepéről beszél a Figyelő kérdése után. “Én azt gondolom, hogy a kormánynak a munkaadóknak kell segíteni” – válaszol Lázár, majd az újságírót cikizi.

“A letelepedési kötvény meg fog szűnni” – mondta Lázár, hozzátéve, hogy arra nincs szükség. Ez a kormány álláspontja. Lázár ismét elmagyarázza, miért kellett anno ez a konstrukció, és miért lehet most szanálni. Előkerülnek majd a felminősítéssel olyan befektetők, akik a bóvli idején inkább távolmaradtak a magyar állampapíroktól. Budapestnek szüksége van külföldi tőkére, mert a hazai tőke nem elég Budapest világvárossá tételéhez.

Azt amúgy ismerik, hogy milyen kórság kínozza az egyszeri magyar minisztert?

Hát letelepedési köszvény!!!

Lázár óriási humora

Volt egy csúfos zsinagógatűz, segít-e a kormány? “Természetesen, várjuk a megkeresést” – válaszolt tömören Lázár.

Ha már zsidóság, akkor izraeli diákcsereprogram, erről miért nem írnak a lapok? “Mert nem helikopterrel mentek” – humorizál Lázár.

1956, imidzs, temetők

Mennyire javult a magyar imidzs az 1956-os megemlékezések miatt? – kérdeznek Lázár alá. A megtorlásokra való megemlékezések folytatódnak. Felhívjuk majd a figyelmet a kommunizmus bűneire. Történelemfilozófiába kezdünk belemenni, majd 1956-ról mint szimbólumról beszél hazánk Langdon professzora. Magunkat dicséri, hogy mi bontottuk le a kommunizmust.

Szól a kapcsolódó kérdés, a köztemető új emlékműveiről kérdeznek. Lázár szerint megdöbbenve tapasztalta anno, hogy mennyire elhanyagoltak nemzetünk nagyjainak sírjai. Senkit sem akar ezekért felelősségre vonni. Szerinte mi keleti nép vagyunk, nem működik nálunk a megemlékezés nyugati kultúrája. Sokat elárul egy közösségről, milyen állapotúak a temetői. A köztemető ’56-os parcelláinak rendbetétele nem volt drága, “pár száz millió forintokról beszélünk”. Ekkora GDP-nél “ezek eltörpülő és filléres tételek”. A Fiumei úti temetőt is átvette az állam, rendezni fogják a sírkertet. Lázár elég pipa erre a sírdologra, hogy mennyire büszkék vagyunk a múltunkra, de a nagy alakok sírjai rossz állapotban vannak. Na, de az összes első világháborús emlékműveket is felújítják. És majd jön Trianon évfordulója…

Lesz szakgimis ösztöndíj

2017-ben új ösztöndíjrendszer jön a szakiskolákban és a szakgimnáziumokban. A gimibe járók aránya nőtt, a szakképzésekre járók száma radikálisan csökkent. Lázár szerint gimnáziumi felvételi kéne, mert a gimi azoknak kell, akik egyetemre mennek. Kell állami ösztöndíjrendszer, most dolgozza ki az NGM ezt. Ez a következő tanévtől jöhet.

Jó viszony az osztrákokkal

Az osztrák határellenőrzésről kérdeznek, ami a magyar ingázókat szívatja. Jó és konstruktív a kapcsolat az osztrákokkal, és csak Hegyeshalmon van szigorú ellenőrzés. Az osztrák félnek is érdeke, hogy átjussanak a munkavállalók – teszi hozzá Lázár.

Lesz itt bérrendezés, mint a huzat

A legendás Pannon Lapok a munkaadói-munkavállalói konzultációról kérdez. Lázár tágabb beszélgetést akar járulékcsökkentésről például, majd felsorolja a résztvevő (szak)szervezeteket.

Mi a kormány álláspontja a tárgyalásokon? – csendül a kérdés. Lázár azzal kezdi, hogy Varga Mihály a kormány legsikeresebb tagja. Orbán szabad kezet adott Vargának. Két dolgot akarnak: a munkvavállalókat és a munkaadókat is segíteni akarják. Az NGM minden szempontot mérlegel, Varga pedig meggyőző volt Lázár számára. Várható, hogy 2017-ben ez hatással lesz a munkaerőpiacra.

Táncesztétikai előadás, balerinák és néptáncosok, figyelem!

Mérföldkő, a Blogstar kérdez a táncról. A balerinák kaptak életjáradékot, a néptáncosok nem, mi ez? Pár száz embert érint ez Lázár szerint. A balettművészi életjáradék csak évi néhány embert jelent. Lázár szerint ez méltányos, még ha nem mindenki ért egyet vele. Egy életet kell áldozni ezekre a karrierekre Lázár szerint, nincs második esély. Ha már fizikailag nem képes valaki táncolni, onnan már csak tanítani tud.

MN-taxi és a rossz nagyéri víz

Lázár nagyéri kampánygyűléséről van szó, kiderült, hogy Lázárt a Magyar Nemzet kocsiján fuvarozták. De a lényeg, hogy Nagyéren rossz minőségű az ivóvíz, javítani kell rajta. Elköltöttek két és fél milliárd uniós támogatást, de nem mindig megfelelő a víz továbbra sem a tisztiorvos szerint. A vállalkozót persze kifizették közben. Igazságügyi szakértőt rendelnek majd ki, ha szerinte nem lesz jó a víz, egy újabb szakértő megmondja, milyen szűrő kell. Ez egymilliárd magyar adófizetői forintba kerül majd. A gond, hogy egy speciális baktérium került a hálózatba.

A dél-alföldi térségben amúgy azért rosszabb a víz, mert megváltoztak az EU-s szabványok, szigorodtak az elvárások a vízminőséggel szemben. Ezért kell szűrni. A makói mellett még két kistérséget érint ez.

A fáraó föltámad

A Magyar Nemzet ismét visszatér Pharaonra. Lázár megismétli a komplett elmondottat az ügyről. Az Interpollal is felvették a kapcsolatot, majd megerősítették a körözést. Ez fél éve történt. Azt nem tudni, érvényes-e a vízuma még.

No de kaphatott-e más, nemzetközileg körözött személy vízumot? Lázárnak nincs erről információja.

Brexit és kórházi kancellárok

Lázárt a legfelsőbb bírósági döntésről is beszél, miszerint a parlament dönt a brexitről. Lázár szerint így se fog a parlament dönteni, nem jogerős a döntés.

Egészségügyben fejlesztés kell, a béreké és az infrastruktúráé. Szóval nem tudni, lesznek-e kancellárok, amit Lázár nem is támogat. Szerinte érdemes békén hagyni az egészségügy rendszerét, “rendszerszintű matatásra” nincs szükség. A kancelláriadolog már Debrecenben és Pécsen is felmerült.

May-Orbán csúcs lesz

A Magyar Idők is kérdez végre, jön-e Theresa May kormányfő, találkozik-e Orbán Viktorral. Lesz miniszterelnöki csúcs, Orbán megy Londonban. A brexitről és a bevándorlásról egyeztetnek majd. Kiválóak a magyar-brit és a V4-brit kapcsolatok. Ha a britek kilépnek, akkor az ország legfontosabb unión kívüli kereskedelmi partnerévé válni.

Más: November 8. előtt Orbán már nem egyeztet az ellenzékkel az alkotmánymódosításról.

A fáraó leszállt

2014-ben nyújtott be Gaith Pharaon Libanonban vízumkérelmet. Magyarország hat uniós tagot hívott fel, tájékoztatta az USA-t és Szaúd-Arábiát. Utóbbi kettő nem válaszolt, a németeket nem zavarta a vízum. Pharaon járt Magyarországon (a személyazonossága amúgy zavaros), majd vizsgálat is folyt, mit csinált itt a szaúdi pénzember, akit állítólag az FBI is köröz. A nemzetbiztonsági érdekeinket nem sértette, ez derült ki. A 28 uniós tagállamból senki sem tiltakozott.

Az új oligarchák

Andy Vajna a 21. a Forbes listáján, Mészáros Lőrinc is jól teljesít. Lázár mit szól ehhez? A miniszter egy “is”-en lovagol a kérdésen, de őt nem érdekli senki vagyoni kérdése. “Nem vagyok irigy ember” – teszi hozzá. Majd hosszú távon tudják majd felmérni ezt, ha nem ők kormányoznak, és ezek az emberek akkor is jól élnek-e majd.

HAZUDIK AZ EURÓPA TANÁCS!!!!!!!!!!

Mit szól Lázár az Európa Tanács jelentéséhez, miszerint rosszul bántak a hatóságok a menekültekkel a határon? Lázár szerint hazugság a jelentés, nem igazak a szavai. Minden akciót dokumentál a kormány, bizonyítani tudják, hogy nem történtek meg ezek a dolgok. Lázár szerint ez politikai elfogultság volt.

Olvasói sztorik