Belföld

Bukta az MSZP a népszavazást, de lehet, jobb ez így nekik

nepszavazas(210x140)(1).jpg (népszavazás, )
nepszavazas(210x140)(1).jpg (népszavazás, )

Miután bukta az MSZP a népszavazási kezdeményezését  az állami földek privatizációjáról, a párt csütörtökön közleményt adott ki. Azt írják, az MSZP nem engedi, hogy az NVI elcsalja csaknem negyedmillió ember akaratát.

Szerintük a Fidesz és Orbán Viktor rettegnek minden olyan népszavazástól, amit nem tudnak manipulálni. Ezért utasították az NVI-t, hogy minősítsenek érvénytelenné annyi szavazatot, amennyit csak kell.

Az Index közben azt írja, megkönnyebbülhet az MSZP, hogy meghiúsult a népszavazási kezdeményezése. Első ránézésre nem tűnhet pozitívnak, hogy a párt képtelen volt 200 ezer érvényes szavazatot összegyűjteni, viszont ezt könnyen kommunikálhatják úgy, hogy a fideszes hatalom ismét útját állta egy népszavazásnak.

A lap MSZP-s politikusokra hivatkozva azt írja, a párt tagjai közül sokan nem akarták ezt a népszavazást. Egyrészt mert a földek államosításának bírálatával nem lehet tömegeket mozgósítani, másrészt, mert az MSZP ezt a népszavazást eredetileg a vasárnapi boltbezárásról szóló voksolással együtt akarta lebonyolítani. Az viszont már nincs napirenden, így csak ez az egy dolog maradt, ami viszont kevés lehet. Kockázat is lenne benne, mert ha pár millió embert se tudnának szavazásra csábítani, az bukta lenne. Főleg, hogy holtszezonban, január – február környékén lett volna a voksolás.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik