Belföld

Megszökött Fótról a baltás merénylő

Ahogy azt a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint megírtuk, Magyarországon át vezetett a baltás merénylő útja.

Az országba való belépésekor és a menedékjogi eljárás során sem vettek ujjlenyomatot attól a 17 éves afgán fiútól Németországban, aki néhány napja baltával és késsel sebesített meg sokakat egy vonaton Bajorországban.

Az Index megkérdezte a Belügyminisztériumot, részletes választ kaptak:

A tárca válasza szerint a Würzburg mellett egy vonatszerelvényen terrortámadást elkövető férfit 2015. június 23-án 14 óra 10 perckor fogták el a magyar rendőrök Ásotthalom térségében egy 54 főből álló illegális határátlépő csoport tagjaként.

Tiltott határátlépés szabálysértésének elkövetése miatt előállították a szegedi határrendészeti kirendeltségre. Ott menekültkérelmet terjesztett elő, személyi adatait okmányok hiányában elmondása alapján rögzítették.

Első magyarországi regisztrációja – beleértve az ujjnyomat vételt – 2015. június 24-én volt.

A rendőrség elismerést kérő kísérő nélküli kiskorúként 2015. június 25-én átadta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH). A BÁH gondozási helyeként a Károlyi István Gyermekközpontot (Fót) jelölte ki, ahová átszállították.

A fiú – akit a kiérkező német rendőrök lelőttek – a nyomozás szerint azért támadt válogatás nélkül a würzburgi vonat utasaira, mert megtudta, hogy barátját megölték Afganisztában.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik