Belföld

Múzeumot kap Orbán művészakadémiája

Évtizedek óta hánykolódik az Építészeti Múzeum gyűjteménye. Na, épületet most sem kap, de Fekete György acélmarkába zárja.

Alig van már olyan terület a magyar kultúrában, amit nem államosítottak, mostépp egy múzeum kerül szorosabb kontroll alá. A Hvg.hu szerint a Forster Központtól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n át a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerülhet a Magyar Építészeti Múzeum.

A múzeum gyűjteménye 264 polcfolyóméter kéziratot, 20 ezer fotónegatívot, 34 polcfolyóméter archív épületfotót és 280 polcfolyóméter építészeti szakkönyvet és egy sokezres tervtárat tartalmaz.

A köztestület már többször kapott állami vagyont, pl. a Pesti Vigadót, a Hild-villát, a Műcsarnokot és a kapcsolódó cégét, de muzeális gyűjteményt még nem sóztak rájuk. A lap azt írja, ez nem véletlen, az MMA-t vezető Fekete Györgyöt régóta foglalkoztatja a múzeum, a leendő városligeti múzeumépületet előkészítő szakmai bizottságnak is tagja volt.

Azonban Orbán Viktor végül nemet mondott a két kockaépületre, a Fotográfiai és az Építészeti Múzeumra, ezután dönthetett Fekete úgy, hogy ráteszi a kezét a gyűjteményre.

Azt ráadásul a konkurens L. Simon László alá tartozó Forster Központtól szakította el.

Az építészszakma most attól tart, hogy nem tudná a magyar építészetet tárgyilagosan bemutatni az MMA-mivel a Makovecz-kultusz és az organikus, a népművészetből fakadó építészet árnyékában élnek, a Bauhausból eredeztethető formavilágot is elvetik. Persze optimista hangok is vannak, mondván az MMA-ban több modernista építész is helyet foglal.

Az Építészeti Múzeumot még 1968-ban alapították, 1975-re országos gyűjtőkörű szakmúzeum lettek. A második Fidesz-kormány szétverte a múzeumot, kilencből nyolc munkatárs távozott, az egyik raktárukat pedig Óbudának adta a kormány. A gyűjtemény most költözhet majd a Daróczi utcai raktárbázisra. Sok állandó kiállítóhely is felmerült már a Millenáristól a Gödöllői Királyi Kastélyig, de egyelőre nem sikerült ilyet találni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik