Pénzügy

Az MMA már évi 10,5 milliárdból kutathatja a nagy semmit

fekete-gyorgy(210x140).jpg (Array)
fekete-gyorgy(210x140).jpg (Array)

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az idei 6,63 milliárd után jövőre 10,57 milliárd forintos állami támogatással gazdálkodhat – írta az MTI.

Kutatóintézetére 229,4 millió, titkárságára 4,05 milliárd forintot költhet, a Pesti Vigadó művészeti programjaira 13 milliót, a Nemzeti Szalon programjaira 64 milliót, az MMA végleges elhelyezésére szolgáló irodaház rekonstrukciójára pedig 4,8 milliárd forintot.

Összehasonlításul: a teljes magyar kultúrát finanszírozó Nemzeti Kulturális Alap – zömében a játékadó NKA-t megillető részéből származó – tervezett bevétele 11,82 milliárd forintot tesz ki.

Az MMA alapítása óta egyre több pénzzel gazdálkodhat. Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat >>

Mi az az MMA?

Nem képviseli a magyar művészetet

Az MMA-ról az Alkotmánybíróság megállapította: nem értéksemlegesen működik, ezért nem képes képviselni a teljes magyar művészetet. Az AB szerint sérti a művészet szabadságát, hogy a semlegességet és sokoldalúságot megtestesíteni hivatott köztestület alapító tagjai kizárólag egyetlen, törvényben nevesített civilszervezet tagjaiból kerültek ki.

A Magyar Művészeti Akadémiát Orbán Viktor iránymutatása nyomán tették meg a művészeti élet korlátlan urává. A hasonló nevű egyesület 1992-ben jött létre és csaknem húsz évig működött társadalmi szervezetként. A Fekete György által alapított magánegyesületnek a 2011-ben megalkotott alaptörvény adta meg a köztestület státuszt, valamint hatalmat és nagyon sok pénzt. Fekete György, a Kádár-rendszer ünnepelt iparművésze, félsikeres belsőépítésze volt, most ultrakonzervatív-jobboldali politikus.

Az MMA megkapta a Műcsarnok és a Pesti Vigadó milliárdos értékű ingatlanainak tulajdonjogát, és több olyan jogosultsága is van, amellyel a művészetet, a kulturális közéletet befolyásolni tudja. Az MMA ítéli oda például a Nemzet Művésze díjat, és az azzal járó közel 700 ezer forintos életjáradékot is. Illetve ösztöndíjakat, kutatásokat, kiállításokat finanszíroznak is egy szűk ideológia, művészetfelfogás mentén.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik