Belföld

Gyanús arab üzletembernek adnak el magyar palotákat

Ghaith Pharaont az FBI is kereste, szegről-végről még az al-Kaidához is van köze. Most a kormány üzletelget vele, palotákat adnak el neki.

Finoman fehérgallérosnak nevezi a Heti Válasz a szaúdi Ghaith Pharaont (magyarosan Gait Faraont), az üzletembert, akit a Forbes 2008-ban még a világ tíz legkeresettebb gazdasági bűnözője közé sorolt. Nos, ez a férfi vette meg Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől a József nádor téri volt Postabank-székházat.

A lap szerint nem kizárt, hogy a szomszédos épületet, a Nemzetgazdasági Minisztériumét is neki adnák el, mivel a tárca a Várba költözik. A kormány szeretheti Pharaont, hisz a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak már van egy közös élelmiszer-nagykereskedelemre szakosodott cége vele. Mellesleg az ő tulajdonában van már a seregélyesi Zichy-Hadik kastély is.

A bökkenő, hogy a Forbes által ennyire keresettnek nevezett Pharaont az FBI is körözte egy ideig, egy 2002-es francia parlamenti jelentés szerint pedig kapcsolatban állhatott az al-Kaida által is használt pénzügyi hálózatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik