A Civil Közoktatási Platform alakuló ülése
Belföld

Újabb nyomásgyakorlást helyeztek kilátásba a tanárok

24.hu
24.hu

2016. 03. 29. 17:29

Kéthetes határidőt szabott a Civil Közoktatási Platform a kormánynak a kétoldalú tárgyalások kitűzésére.

Kétoldalú tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a Civil Közoktatási Platform a közoktatás átalakításával kapcsolatban korábban megfogalmazott 12 pontról. A tárgyalási szándék visszaigazolására kéthetes határidőt szabtak – tudatták a szerveződés szóvivői a platform második ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Puskás Aurél szóvivő hangsúlyozta, továbbra is érdekeltek a kormánnyal folytatott nyílt tárgyalásokban, ám a 12 pontban foglaltak nem tűrnek halasztást, azokról még a következő tanév kezdete előtt dönteni kell. Ha a kormány nem reagál a megkeresésükre, akkor készek a szerda reggelre kitűzött polgári engedetlenség után további nyomásgyakorló akciókat szervezni – fűzte hozzá.

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója hirdetett polgári engedetlenséget szerda reggelre, egyórás időtartamra. Azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől.

Miklósi László, a platform másik szóvivője közölte, 52 tagszervezetük közül 32 volt jelen az egyeztetésen, amelyen megállapodtak abban, hogy támogatják a Tanítanék mozgalom akcióját. Kiemelte, bíznak abban, hogy nem lesz szükség újabb megmozdulásra, valamint elmondta azt is, nem számítanak retorzióra a polgári engedetlenség miatt.

A tárgyalást sürgősen meg kell kezdeni a többi között azért, mert április elsején kezdődik a tankönyvrendelési időszak az iskolákban, így mielőbb meg kellene teremteni a szabad tankönyvválasztás lehetőségét – fogalmazott.

Ercse Kriszta azt mondta, tudomásuk szerint eddig mintegy 250 iskola csatlakozott a szerdai akcióhoz. Hozzátette, az ülésen döntöttek arról is, hogy a platform felhatalmazza a stratégiai kérdésekkel foglalkozó munkacsoportját egy, a nyílt oktatáspolitika alkotásáról és a társadalmi egyeztetés módjáról szóló javaslat elkészítésére. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.