Belföld

Könyvelési csoda: nullásra hozták ki a veszteséges közműcégeket

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 22. 09:29

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Miniszté­rium parlamenti államtitkárának Szabó Szabolcs Együtt-képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából kiderül: tavaly tényleges tevékenysége alapján több mint tízmilliárd forint veszteséget szenvedett el az öt nagy állami víziközmű-szolgáltató – számolt be a nol.hu. A legjelentősebb, közel hatmilliárdos üzemi veszteséget a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) mutatta fel, a Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV), az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) és a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV)pedig egyaránt 1,4 milliárd körüli veszteséget tett le az asztalra. Egyedül a Tiszamenti Regionális Vízművek hiánya nem érte el az egymilliárd forintot.

Mindezek ellenére a lap szerint az adózott eredmény mindegyik cégnél 0 körül van, sőt az ÉDV több mint 100 milliós profitot termelt, de a legrosszabbul teljesítő DRV is közel 100 mil­liós nyereséget csinált. Az ellentmondást valamennyi cégnél a „rendkívüli eredmény” magyarázza. Ez rendre nagyjából megfelel a veszteség mértékének.

Kipótolhatták a hiányt?

A lap megszólaltatta a különös jelenséggel kapcsolatban Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét. A politikus szerint rejtély mögött olyan számviteli trükkök lehetnek, amelyek a rezsicsökkentés, a vezetékadó és a víziközművek iparűzési adófizetés alá rendelése okozta kitermelhetetlen veszteségek elfedésére szolgálnak.

Fónagy válaszában „egyéb kapott és igényelt támogatások” is szerepelnek: ezek az előzetes tavalyi adatok szerint a DRV-nél 6,4, az ÉRV-nél 4,7, a TRV-nél 4,2, az ÉDV-nél 2,1, a DMRV-nél 1,6 milliárd forintot jelentettek. Azonban hogy ezek a pénzek hogyan érkeztek a közműcégekhez, nem látható, Szigetvári Viktor szerint azért, mert az EU tiltja a közvetlen állami támogatást. Az Együtt politikusa a lapnak úgy fogalmazott: a működés vagy díjbevételekből, vagy adófizetői pénzekből tartható fenn, így a „rezsicsökkentés hazugságát” el kellene felejteni.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.