Belföld

Könyvelési csoda: nullásra hozták ki a veszteséges közműcégeket

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 22. 09:29

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Miniszté­rium parlamenti államtitkárának Szabó Szabolcs Együtt-képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából kiderül: tavaly tényleges tevékenysége alapján több mint tízmilliárd forint veszteséget szenvedett el az öt nagy állami víziközmű-szolgáltató – számolt be a nol.hu. A legjelentősebb, közel hatmilliárdos üzemi veszteséget a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) mutatta fel, a Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV), az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) és a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV)pedig egyaránt 1,4 milliárd körüli veszteséget tett le az asztalra. Egyedül a Tiszamenti Regionális Vízművek hiánya nem érte el az egymilliárd forintot.

Mindezek ellenére a lap szerint az adózott eredmény mindegyik cégnél 0 körül van, sőt az ÉDV több mint 100 milliós profitot termelt, de a legrosszabbul teljesítő DRV is közel 100 mil­liós nyereséget csinált. Az ellentmondást valamennyi cégnél a „rendkívüli eredmény” magyarázza. Ez rendre nagyjából megfelel a veszteség mértékének.

Kipótolhatták a hiányt?

A lap megszólaltatta a különös jelenséggel kapcsolatban Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét. A politikus szerint rejtély mögött olyan számviteli trükkök lehetnek, amelyek a rezsicsökkentés, a vezetékadó és a víziközművek iparűzési adófizetés alá rendelése okozta kitermelhetetlen veszteségek elfedésére szolgálnak.

Fónagy válaszában „egyéb kapott és igényelt támogatások” is szerepelnek: ezek az előzetes tavalyi adatok szerint a DRV-nél 6,4, az ÉRV-nél 4,7, a TRV-nél 4,2, az ÉDV-nél 2,1, a DMRV-nél 1,6 milliárd forintot jelentettek. Azonban hogy ezek a pénzek hogyan érkeztek a közműcégekhez, nem látható, Szigetvári Viktor szerint azért, mert az EU tiltja a közvetlen állami támogatást. Az Együtt politikusa a lapnak úgy fogalmazott: a működés vagy díjbevételekből, vagy adófizetői pénzekből tartható fenn, így a „rezsicsökkentés hazugságát” el kellene felejteni.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.