Belföld

Arany életük volt a pesti autósoknak az eddigi parkolással

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 07. 16:17

Míg külföldön se sok toleranciát mutatnak a parkolási türelmi idővel, ott legalább bízhat az ember a parkolóőrök jófejségében. Vidéki és külföldi körképünk szerint Budapest szabályozása eddig kifejezetten emberséges volt.
Korábban a témában:

Mi lesz most? Tarlós miatt megvágnak a közteresek? Hiába vonyítok az utca másik oldaláról, hogy itt a parkolójegy, mégis repül a Mikulás-csomag?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják a budapestieket, meg azt a pár százezer nem helyit, akinek dolga akad a városban. Ugyanis Tarlós István könyörületet nem ismerő hangon bejelentette múlt pénteken az autósoknak címezve:

Ne nézzék hülyének Budapestet!

A Kúria egy döntése miatt ugyanis a Fővárosi Közgyűlés nemes egyszerűséggel törölte azt az 5 perces türelmi időt, amit a parkolójegyet épp megváltó (vagy sms-ben mobilparkoló) ügyfeleknek hagytak. Őket korábban ha épp ebben az időszakban büntették volna meg, megillette egy lehetőség: utólag bemutathatták a parkolójegyüket. Ez a főpolgármester szerint jogi kiskapu, amit kihasznált egy csomó autós.

tarlos-istvan(960x640).jpg (Array)
Tarlós István

Hiába Tarlós keménykedése, amikor a fent említett passzus törlése is ellenkezik a Kúria döntésével, ráadásul a jóhiszemű autósokat is megvághatják a rosszhiszemű közterületisek. A főpolgármester azonban szokatlan módon meaculpázott, azt mondta, hibáztak a passzus törlésekor, és a helyzet megnyugtató, törvényes rendezéséig nem vágják meg azokat, akik épp megveszik a jegyüket. Megpróbáltunk utánanézni, mi lehet a törvényes rendezés, azaz hogy működik a várakozási idő szabálya vidéken, illetve külföldön.

A vidék kőkeményen büntet

Debrecen legendás a kemény cíviseiről, a parkolás területén sincs ez másképp. Itt nem sincs pardon, ha érkezik a parkolóőr, és nem találja ott a jegyet a szélvédő alatt, avagy nem futott be a rendszerbe a mobilparkolási sms. A helyi parkolási rendszert működtető DV Parking ügyfélkapu-oldalán az olvasható, semmi türelmi időt nem hagynak a jegy megvételére, de ha lejárt a jegyünk, kapunk minimum 5 percet arra, hogy vagy elhagyjuk a parkolót, vagy új jegyet váltsunk.

Miskolcon is hasonló szabályozás érvényes a Régió Park Miskolc Kft. honlapja szerint. A parkolási díjat haladéktalanul be kell fizetni, aztán ha lejár a parkolás, kapunk időtől függően 5-15 perc haladékot.

Pécs első blikkre egyértelműbb és megengedőbb a székesfővárosnál. A Biokom Nonprofit Zrt. honlapja így fogalmaz: a türelmi idő 1 óránál rövidebb várakozási idő esetén 5 perc, annál hosszabb esetén 15 perc. Bár aztán egy másik menüpontban kiderül, ezek a várakozási idők itt is a már megkezdett parkolásokra vonatkoznak.

Győr is könyörtelen: “A türelmi idő csak a megváltott jegyek esetén létezik, amennyiben nem történt díjfizetés, türelmi idő nincs” – áll a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. tájékoztatójában. Náluk is a rutinszerű 5-15 perces türelmi idő él – persze csak már megváltott jegy esetén.

Egész világunk ettől szenved

Ha hiszik, ha nem, Londonban és egész Nagy-Britanniában épp ugyanez a vita pörög jelenleg. A Telegraph arról ír, már meg is született a szigorú szabályozás enyhítése, ami a lejáró parkolójegyes autóknak könnyebbség: 10 perces türelmi időt kapnak. Ugyanis még a jogalkotók is túl drákóinak tartották a brit önkormányzatok gyakorlatát, akik mindent megtesznek, hogy megbüntethessék az autósokat, egyfajta fejőstehénnek használva a parkolási bírságokat. Mostantól azt is megússzák a brit autósok, ha nem működik az automata és azért nem tudnak jegyet venni.

London. Fotó: Google Street View

Torontóban 2014 végén merült fel, hogy a városnak változtatnia kéne azon a rosszhiszemű gyakorlaton, hogy megbírságolja az épp jegyet vásárló autósokat. A kanadai metropolisz vezetésén végül át is ment a javaslat, szabálytalanságtól függően öt-tíz percet kapnak az autósok, amíg érvényesítik a jegyüket.

A francia fővárosban, Párizsban kissé bonyolultabb az autós dolga, itt ugyanis először meg kell venni egy trafikban a Paris Carte kártyát. Az automaták ugyanis nem fogadnak el pénzt, csak ezt, ennek ellenében kapja meg az ember a parkolójegyet az automatából, amit kirak a szélvédőre. De innentől kezdve Párizs is szigorú, még az automata hibája ellenére is bevasalhatják a parkolási díjat.

Barcelona esetén az az érdekes mechanizmus, hogyha valaki túllépi a befizetett időkorlátot, addig rendezheti a cechet és ússza meg a bírságot, amíg a túllépett idő nem több, mint az addig a parkolásért kifizetett idő fele. Onnantól bukó van.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.