Belföld

Nem lehet utólag bemutatni a parkolójegyet Budapesten

24.hu
24.hu

2016. 03. 05. 08:11

Ezzel az önkormányzat szembement a Kúria döntésével. Az autósok nem tudják igazolni, hogy jogtalanul büntették meg őket.

Tavaly szeptemberben a Kúria megsemmisítette a fővárosi parkolási rendelet azon pontját, ami alapján a parkolójegyet legfeljebb havonta egyszer lehet utólag bemutatni, és csak öt munkanapon belül. A testület szerint ez lehetővé tette a főváros és a parkolásüzemeltető számára, hogy gazdasági érdekeit egyoldalúan érvényesítve kétszer is hozzájusson a várakozás díjához, és akkor is pótdíjat szedjen, ha nem is áll fenn a jogosulatlan parkolás. Az ítélet nyomán az önkormányzat törölte a rendeletből a kifogásolt részt, idén február 17-én azonban újra módosították a rendeletet, és

egy az egyben megszüntették a parkolójegy utólagos bemutatásának lehetőségét.

A 444 a Fővárosi Önkormányzat Kommunikációs Igazgatóságától megtudta: azért hozták ezt – az egyébként a Kúria ítéletével ellentétes – szabályozást, mert a korábbi rendelet „korlátlan felhatalmazást adott a gépjármű-üzembentartók számára a parkolójegyek utólagos bemutatásának lehetőségére, amely kedvezőtlenül hat a várakozási díjfizetési hajlandóságra”, illetve azért, mert a Kúria döntése nyomán megnőtt a várakozási díjfizetés utólagos bemutatása.

Ugyanakkor a Kúria nem a pótdíjazás lehetőségét szüntette meg, hanem azt, hogy azokkal is pótdíjat fizettessenek, akik amúgy kifizették a parkolást, és az, hogy a döntés után többen mutatták be utólag a parkolási jegyet, abból is adódhat, hogy egyáltalán lehetőségük volt erre. Ráadásul csak az mutathat be utólag parkolójegyet, aki eleve megfizette a várakozási díjat.

Mivel a parkolójegy utólagos bemutatására már nincs lehetőség, az autós nem tudja igazolni, hogy a büntetés jogtalan volt – írja a 444.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2012. szeptember 28.
Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.