Belföld

A mostaninál is brutálisabb eső jön

Egy mediterrán ciklon kúszott be Magyarország fölé, és bár mindig nedves levegőt hoz a Földközi-tenger medencéjéből, most meglehetősen túlteljesít.

Szerdán átlagosan 20 milliméternyi eső várható országszerte, ám késő délelőttig a Pest megyei Pusztazámoron már 32 mm hullott, és Komárom-Esztergom megyében is túllépte a havi átlagot – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

Hózivatar és özönvíz

Ha első hallásra nem tűnik soknak, hozzátesszük: február hónapban az átlagos csapadékmennyiség 26-28 mm.

Ez a mennyiség ömlött a nyakunkba most kevesebb mint egy nap alatt.

Sőt, mivel a ciklon hátoldalán nyugatról hidegebb levegő áramlik térségünkbe, a Bakonyban, Zala és Vas megyében havazik. Laikusként nyugodtan megkockáztathatjuk, nem is havazik, hanem szakad a hó.

Égdörgéssel, villámlással folyik az égiháború a hegyekben, miközben zivatarhoz mérhető bőséggel esik a hó. Nem véletlenül nevezik hózivatarnak, ami most nyugaton történik, intenzitására pedig a hóömlés kifejezést használja a meteorológia.

A bakonyi Kőrishegyen órák alatt 13 centi esett, de Vasban és Zalában is meghaladta már az öt centimétert.

A halmazállapot-váltás a nap további részében keletebbre fekvő hegyeinkben is megtörténik, estére a Budai-hegység, a Pilis, a Bükk és a Mátra is fehérbe öltözhet. A hegyekben ideig-óráig meg is marad a fehérség, de síkvidéken nagyon hamar elolvad.

Galéria
Hó borítja a Kőris-hegyet. Fotó: idokep.hu

Még több eső jön

És nincs vége. A csütörtök száraznak ígérkezik, de pénteken délnyugat felől újabb ciklon érkezik, eső, havas eső, helyenként havazás várható. Szombat reggel gyenge fagyok lesznek, délelőtt némi napsütésben is reménykedhetünk, de délután beborul az ég, vasárnap újabb esők jönnek. A jövő hét eleje – már amennyire ez most még látszik – újra brutális csapadékot hoz.

Helyenként ismét 30-40 milliméter eső is hullhat, Cséki Gergő megkockáztatja, hogy egy hét alatt helyenként akár 80-90 milliméternyi eső, azaz a februári átlagos csapadékmennyiség csaknem négyszerese eshet.

És hol van még a hónap vége. Azt sem árt tudni, hogy egyébként “rendes években” a február az év legszárazabb hónapja Magyarországon.

Egy Balaton az égből

Ha csak a mai 20 millimétert nézzük, mint átlagot, akkor egy négyzetméterre 20 liter víz jut, ami kicsordulna egy átlagos felmosóvödörből. Ha pedig végképp elrugaszkodunk a tudománytól, az országos 20 milliméternyi eső hazánk területén 1860 milliárd liter vizet jelent. Ez a mennyiség pedig többé-kevésbé megegyezik a Balaton vízmennyiségével.

Már hétköznapi esetben, mert jelenleg a magyar tenger vízszintje is 105 százalékon van, a déli part településeire már kisebb északi szél esetén is beönt, és a csatornákon is feltör. Árvízveszély egyelőre nincs a hazai folyókon, a készültség legfeljebb első fokú, de az már most borítékolható, hogy nagyon komoly belvízzel kell megküzdenünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik