Belföld

Nem aggódik a katasztrófavédelem az ítéletidő miatt

Tájékoztatókkal készülnek a péntektől várható heves széllökésekre, hótorlaszokra. A közútnál és az autópálya-kezelőnél viszont már most magasabb fokozatba kapcsoltak.

Péntekre ismét több megyére adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható jelentős mennyiségű csapadék, az erős szél és a hófúvás miatt. A jelenlegi előrejelzés alapján Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, narancssárga figyelmeztetést rendeltek el.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön több közleményében is felhívta a közlekedők figyelmét, hogy a hófúvásokban érintett területeken, míg a viharos széllökések nem állnak el, semmiképpen ne induljanak útnak, de ezt követően is, mielőtt az utazás mellett döntenének, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. A várható havazás és szél mellett – főleg az északi, észak-keleti országrészben – ugyanis több helyen is hóátfúvások, magas hótorlaszok nehezíthetik majd a közlekedést.

Kiemelték: hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járműveik és üzemmérnökségi dolgozóik 12 órás váltásban dolgoznak a következő napokban. Bérelhető munkagépeket is az utakra rendelnek, és szükség szerint országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajtanak gépparkjukon belül – tette hozzá Pécsi Norbert szóvivő.

A katasztrófavédelem kivár

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál (OKF) – noha számítanak arra, hogy a következő napokban megnövekszik a segélyhívások száma – nem rendeltek el különösebb óvintézkedéseket. Kérdésünkre – megelőzendő a múlt hét végi hókáoszt -, hol tart a felkészülés, azt közölték: tájékoztatókat helyeztek el honlapjukon, illetve a narancsfigyelmeztetés által érintett két igazgatóságuk oldalán.


Egy hete – (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Mint írták: a jelenlegi (csütörtök 14:00 órás) előrejelzések alapján nem várhatóak olyan rossz időjárási körülmények, mint az elmúlt hétvégén. Amennyiben viszont szükségesnek találják, „a dolgozók létszáma megnövelhető, veszélyhelyzeti központot lehet létrehozni, és a beavatkozó egységek létszáma is emelhető” – tette hozzá Hajdu Márton helyettes szóvivő.

„A lakosság figyelmét elsősorban a várható időjárás, így a havazás és a hófúvás veszélyeire, a síkos utakra, lassuló közlekedésre és meghosszabbodó menetidőkre, valamint az útviszonyoknak megfelelő vezetői magatartásra hívjuk fel” – szólt végül a tanács az OKF-től, melyet az elmúlt napokban rengeteg kritika ért a nemzeti ünnepen az autópályákon ragadt több tízezer autós kimentésének késlekedése miatt.

Bakondi György télügyi biztos és hivatalának túlzott nyugalma azért is meglepő, mert a mostani időjárás-jelentések tartalma sokban megegyezik az egy héttel ezelőttiekkel. A meteorológiai szolgálat akkor is hófúvásokra, havas esőre és viharos szélre figyelmeztetett.

(Update: az MTI-nek csütörtök délután küldött közleményükben már fokozott óvatosságra intik az utakon közlekedőket.)

24 órában figyelnek

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nél nem várnak a pontosabb előrejelzésekig, már most magasabb fokozatba kapcsoltak. Meghosszabbított téli szolgálatban látják el az általuk kezelt úthálózatok üzemeltetési feladatait, ennek megfelelően mérnökségeik a nap 24 órájában óránként adnak helyzetjelentést, a géppark felkészült, és elegendő sótartalékkal rendelkeznek az utak sikosságmentesítéséhez – küldte meg válaszát lapunknak Götz Attila kommunikációs vezető szakértő.

Hozzátette: központi diszpécsereik rendszeresen tájékoztatják az úton levőket (kereskedelmi rádiókban, televíziókban, a www.autopalya.hu oldalon keresztül az interaktív térképen és a közlekedési információk hírblokkjában). Ezenfelül Call Center szolgálatuk (06-40-40-50-60) is fokozott készültségben várja az érdeklődők hívásait.

A közlekedőknek azt tanácsolják, hogy figyeljék a híradásokat és az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzéseit. Főként, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint csütörtök estétől a csapadék havazásba vált át, ezért az M1 autópályán és az M0 autóúton 2 centiméter, míg az M3 és M35 autópályákon péntek estig 2-7 cm hó várható – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Bűnbakok és hibák

Korábban a hvg.hu miniszteri forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a belügyminiszteri jelentés bírálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, mert túl későn rendelték el a kamionstopot, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatot, mert nem értesítették időben a belügyi tárcát. Ugyanakkor lapunk megtudta, hogy a szolgálat írásban és telefonon is tájékoztatta a Belügyminisztériumot a nemzeti ünnepen várható, illetve az azt megelőző és követő napok időjárásáról. Az OMSZ naponta többször is szolgáltat friss információkat, előrejelzéseket, figyelmeztetéseket a belügyi tárcának a várható időjárásról, és nem történt ez másképp március 14-én sem.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő volt elnök-vezérigazgatója pedig az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nemrég arról beszélt, hogy több szakmai hibát is elkövettek a hatóságok a hóvihar miatt kialakult helyzetben. Reményik Kálmán hibának nevezte, hogy március 15-én este, amikor teljes útzárat rendeltek el az autópályákon, a hatóságok nem engedték fel az Állami Autópálya Kezelő járműveit, pedig akkor könnyen meg tudták volna nyitni a másik útpályát, és meg tudták volna fordítani a forgalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik