Belföld

Bocsánatot kér a budapestiektől a BVK

A BVK szerint a hétfői káosz oka, hogy a meteorológiai szolgálat folyamatosan változó előrejelzéseket küldött, és a havazás várható időpontját sem tudta megjósolni pontosan.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már vasárnap kora délután értesítette a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t (FKF), hogy – az előrejelzések alapján – hétfő reggelig öt centiméternél több hó hullhat a főváros térségére – legalábbis ez derül ki az OMSZ munkatársainak jelentéseiből. A korábban, a fővárosi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság által említett 3-4 centis hómennyiség egyetlen dokumentációban sem szerepel.

Varga László, az OMSZ időjárás-előrejelző osztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta, vasárnap – hasonlóan az elmúlt évek gyakorlatához – összesen négy alkalommal szolgáltattak friss információt a várható időjárásról az FKF-nek. Vasárnap reggeli előrejelzésükben a főváros térségére a bizonytalan időjárási helyzet miatt 4-5 centiméter körüli friss hómennyiséget vártak hétfő reggelig. Az újabb információk alapján azonban vasárnap délután (13 óra körül) frissítették előrejelzéseiket, amelyben jelezték, hogy hétfő reggelig 5 centimétert meghaladó hómennyiségre is számítani lehet. Vasárnap esti (18 óra körüli), illetve késő esti (22 óra körüli) előrejelzésükben pedig már azt közölték, hogy akár 6-10 centiméternyi hó is hullhat.


Kattintson a képre! – Fotó: Neményi Márton

„Nem érhette teljes meglepetésként a hétfőre lehullott hó mennyisége sem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, sem a Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK). Hiszen nem az történt, hogy az OMSZ nem jelzett havazást, hanem a lehullottnál valamivel kevesebb szerepelt a jelentésekben. Tíz centiméter feletti érték valóban nem jelent meg az előrejelzésekben, így mondhatni, hogy több esett a vártnál, de az nem igaz, hogy – mint arra hivatkoznak – többszöröse lett volna a lehullott mennyiség” – hangsúlyozta az előrejelző osztály vezetője.

Hozzátette: hivatalos méréseik szerint Pestszentlőrincen vasárnap reggeltől hétfő reggelig 6 centiméter friss hó hullott, de a rendelkezésre álló információik alapján a főváros egyes részein – elsősorban a budai oldalon – 10 centiméter körüli friss hó is eshetett.

Nem ez az első eset

Varga azt mondja, nem példa nélküli a mostani eset: a korábbi években is volt már arra példa – akár a MÁV, akár a közútkezelő részéről –, hogy „az OMSZ-t kiáltották ki bűnbaknak”.

Felülvizsgálják, átalakítják

Megkerestük az FKF-t, hogy megtudjuk, ha az OMSZ már vasárnap este tíz órakor elküldte a jelentést a reggeli 6-10 centiméteres hórétegről, akkor miért csak hajnalban szembesültek azzal, hogy több járműre lesz szükség az addig kivezényelteknél. Valamint arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyiben jelent mást a felkészülést tekintve egy öt centiméter körüli, illetve egy tíz centiméter körüli hóréteg.

Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője mindenekelőtt leszögezte: elnézést kérnek a budapestiektől a hétfőn történtek miatt. Felülvizsgálták az ügyet, és a közeljövőben módosítják az úgynevezett havaria szabályzatukat. Szerinte a problémát elsősorban az okozta, hogy éjféltől elállt, majd hajnali három órától „nagyon intenzív havazás kezdődött” – amire nem számítottak, illetve számítottak, csak kicsit későbbre várták.

„Nem szeretnénk senkire sem rátolni a felelősséget. Az anomália abból adódott, hogy hajnali három órakor szembesültünk azzal, hogy nagyobb mennyiségben és a vártnál korábban esik, így a plusz kollégák csak öt órakor tudtak munkába állni, és a 82 főútvonali munkagép is csak ekkor indulhatott meg. Elnézést kérünk emiatt, levontuk a megfelelő konzekvenciát, legközelebb hamarabb felülvizsgáljuk az időjárási körülményeket, és nem lesz a hétfőihez hasonló csúszás” – magyarázta lapunknak a szóvivő.

Szűcs Panni elmondta: bár valóban kaptak előrejelzést az OMSZ-től, emlékei szerint azokban kisebb szám szerepelt 6-10 centiméternél. Ráadásul az adatokat a meteorológiai szolgálat állandóan módosította, és nem „tudták pontosan megjósolni, hogy mikorra várható intenzív hóesés” – tett hozzá.

A Köpönyeg.hu-n egyébként még most is látható, de a többi ingyenes oldalon is feltüntették már vasárnap, hogy akár 20 centiméteres hótakaróra is számítani lehet hétfő hajnalra. A különböző biztosítócégek pedig szintén egy nappal korábban riasztották már ügyfeleiket sms-ben a várható havazás miatt.

Spóroltak a hókotrókon

Szaniszló Sándor, a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke a Napi Gazdaság Online-nak elismerte, hétfő hajnalban csak a hókotrók felét állították üzembe. Mivel a ténylegesnél jóval enyhébb időjárásra számítottak, ezért „spórolás” gyanánt mindössze 527 ember, és hétfőn hajnali 6 óráig a 117 hókotróból csak 65 állt munkába. (Egy-egy „havazós” nap csaknem 80-100 milliójába kerül az FKF-nek.)

Vitézy Dávid megfejtette

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója sem az OMSZ-t hibáztatja a kialakult kaotikus helyzetért. Vitézy szerint elsősorban a „vis maior helyzet” és a hétfő tehető felelőssé a kellemetlenségekért. Úgy véli, annak, hogy nehézségek adódtak a havazás miatt a fővárosi közlekedésben, az az oka, hogy a reggeli csúcsidőben is folyamatosan havazott. „Ha ugyanez a hómennyiség vasárnap délután esik le, akkor nem lett volna ekkora probléma” – magyarázta.


Fotó: Kummer János

Bakondi György télügyi biztos az esetleges felkészületlenséget firtató újságírói kérdésre mindössze annyit válaszolt: az állam annyira nem lehet felkészült, hogy a hóesés elmaradjon, de optimális eszközökkel sikerült rendbe tenni az utakat.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára is elégedett az idei év első nagy télpróbájával. Mint mondta: 2013-ban ez az első alkalom, hogy egy ekkora gépparkot be kellett vetni, „és én azt gondolom, hogy megfelelően állnak helyt a kint dolgozó munkatársaink”.

Lebénult a fél ország

Az előzetes összesítések szerint az időjárással kapcsolatban – balesetek és a hideg miatt – hétfőn 133 embert kellett menteniük a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek. Országszerte 70 elakadt járművön segítettek, és több mint 200 műszaki mentést hajtottak végre. Nemcsak az autósok kerültek bajba: a BKV-járatok jelentős késéssel közlekedtek, és kínlódtak a vonatok is.

A havazás okozta káoszról itt olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik