Belföld

Lesz még hó a télen?

Az elmúlt napok tavaszt idéző időjárása után lehűlés jön, szél és eső. Hó csak elvétve hullik.

Az év leghidegebb havában járunk, ám mintha időjárásunk erről nem kívánna tudomást venni. Csikorgó fagy és hó helyett január első napjai beillettek volna tavaszelőnek is. A hét kezdete a meteorológus szerint is valóban enyhére sikeredett, hétfőn a főváros térségétől és az északkeleti megyéktől eltekintve szinte mindenütt 9 és 13 Celsius-fok közé emelkedett a hőmérők higanyszála – fogalmazott az FN24-nek Kurunczi Rita, az Időkép.hu munkatársa.

Inkább eső, mint hó

Nem csoda, hogy sokan már a tavaszt emlegették, de nincs szó extrém „kilengésről”, találkoztunk azonban már ennél magasabb értékkel is ezen a napon: 1992-ben Szentgotthárdon 16.4 Celsius-fokot regisztráltak, így továbbra is ez tartja a melegrekordot – teszi hozzá.

Idén még alig borult fehérbe a táj. Időkép.hu/Pócsai Sándor

Szerdától azonban változik a helyzet, a magasban lehűlés veszi kezdetét, északnyugat felől ismét hidegebb légtömegek áramlanak majd hazánk fölé. Ez azonban előreláthatólag nem lesz elegendő ahhoz, hogy hó hulljon, hiszen a szeles idő jelentősen átkeverheti az alsóbb rétegeket. Ráadásul a talaj közelében is bőven pozitívak maradnak majd a hőmérsékletek, egyedül északkeleten számíthatunk alacsonyabb értékekre.

Így hát országszerte borongós, de havazás helyett inkább esős időre számíthatunk, északkeleten, a magasabban fekvő területeken lehet esetleg ónos szitálás vagy havas eső. A hét további részében pénteken van esély hózáporok kialakulására, vasárnap hó, havas eső, eső egyaránt hullhat majd. Ami a hőmérsékleteket illeti, a mostani modellszámítások csütörtökre, valamint a hétvégére mutatnak átmeneti enyhülést. Ezt követően azonban úgy tűnik, nagyjából a sokévi átlagnak megfelelő időre van kilátás, azaz kicsit hidegebbre fordulhat időjárásunk.

Még bármi lehet…

Ha az Időkép.hu-n kísérleti jelleggel működő 30 napos előrejelzést nézzük, országos havazásra, hótakaró kialakulására egész januárban nincs sok esély. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hótaposók biztosan a szekrényben maradnak, ilyen időtávon ugyanis biztosat semmiképpen nem mondhatunk – figyelmeztet a szakember.

A meteorológiában általánosan elfogadott nézet szerint körülbelül két hét az az időtartam, amelyet – a tudomány jelenlegi állása szerint – előre lehet jelezni, de három nap után a legmodernebb időjárási modellek is „szétcsúsznak”. A 30 napos előrejelzésben a „második két hetet” az elmúlt 20-30 év adatsorainak összevetése után, a fellelhető analógiák alapján – azaz a jelenlegi időszakhoz leghasonlóbb, múltbéli időjárási periódusok szerint – határozzák meg. A hosszú távú előrejelzések működéséről ide kattintva olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik