Belföld

Budapest kiválik Közép-Magyarországból

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 29. 21:06

A kormány támogatja, hogy a közép-magyarországi régió kettéváljon Budapest és Pest megye jelenlegi közös határa mentén.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnökével együttműködésben dolgozza ki a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására irányuló kérelmet. Ha megvan, a brüsszeli magyar Állandó Képviselet útján nyújtsa be az Európai Bizottság Főtitkársága, valamint másolatban az Európai Unió Statisztikai Hivatala (EUROSTAT) részére.

Határidőnek 2016. február 1-jét jelölte ki a kabinet.

A határozat szerint a kormány azzal is egyetért, hogy Pest megye érintett települései a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosításától függetlenül kezdeményezhetik, hogy az Országgyűlés a települést a területével határos másik megye területéhez csatolja át. A kabinet emellett a nemzetgazdasági miniszter feladatául jelölte meg, hogy a feladatkörükben érintett miniszterek bevonásával vizsgálja meg, miként lehet a Pest megyei önkormányzatok és a Pest megye területén működő vállalkozások számára a célzott fejlesztési forrásokat biztosítani.

A NUTS (statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) besorolás célja, hogy egységes rendszerben lehessen kezelni a tagállamok régióit. A NUTS 1 besorolás 98 részre, a NUTS 2 besorolás 272 részre, a NUTS 3 rendszer 1315 részre osztja az EU területét. Az EU strukturális alapjaiból való támogatás odaítélésénél a NUTS 2 besorolás alapján számolnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.