Belföld

Még durvább a szmoghelyzet, újabb városok estek el

Budapest után életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata Nyíregyházán és a tájékoztatási fokozata Miskolcon. 

Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata szombaton Nyíregyházán – közölte a polgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-vel. Parillák Gabriella elmondta, a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő nap lépte túl a riasztási küszöbértéket. Csütörtökön köbméterenként 124, pénteken már köbméterenként 134 mikrogrammot meghaladó értékeket mért a Széna téri mérőállomás.

A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm köbméterenként.

A riasztás értelmében tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése. A sajtófőnök szerint a légszennyezettség a péntek déli, kora délutáni órákban is magas volt a városban, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg ne használják gépjárműveiket – főként a dízelüzeműeket, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy közlekedjenek gyalogosan, fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.

Miskolcon a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon szintén meghaladta a küszöbértéket.

A tájékoztatási küszöbérték 75 mikrogramm köbméterenként.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében szintén arra kérte a város lakóit, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést. Mint írta, már a tájékoztatási fokozat idején is tilos a kerti hulladék elégetése, a tarló égetése.

Mint korábban megírtuk Budapesten riasztási fokozat lépett életbe szombaton. Vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira és a Nagykovácsi, Remeteszőlős felé tartó utakra. A tiltás csak akkor nem lép életbe, ha szombaton jelentősen javulnak a légszennyezettségi adatok, és nem indokolt a riasztási fokozat fenntartása vasárnap hajnalban.

Aki a korlátozás dacára olyan autóval közlekedik, amelynek  rendszámtábláján  fekete színű, hatszögletű környezetvédelmi matrica van, szabálysértést követ el. A rendőrség a korlátozás megszegőire százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A fővárosi önkormányzat a riasztási fokozat elrendelését azzal indokolta, hogy a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye csütörtökön és pénteken is meghaladta a riasztási küszöbértéket a főváros hat-hat mérőpontján, és a meteorológiai előrejelzés szerint egyelőre nem várható javulás.

A kisméretű szálló por azért veszélyes, mert lejut a mélyebb légutakba és baktériumok, vírusok, gombák, valamint toxikus anyagok szervezetbe jutását segíti elő. A hivatal közleménye a veszélyeztetett csoportok közé sorolta a légúti és keringési betegségben szenvedőket, csecsemőket, gyermekeket és időskorúakat, az aktív és passzív dohányosokat.

Az önkormányzat már a tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetében is a szellőztetés és a szabadban tartózkodás kerülését javasolja az érintetteknek, jelezve: a legkevésbé rossz körülmények 11 és 15 óra között alakulhatnak ki.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik