Belföld

Pedagógusok nyílt levele a pedagógusokhoz

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 04. 15:37

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kéri a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet.

A PSZ nyílt levelében emlékeztet rá, hogy az Alkotmánybíróságtól már kérte annak megállapítását, hogy a köznevelési törvény Pedagógus Etikai Kódex megalkotására vonatkozó rendelkezései sértik az Alaptörvényt.

Az Alaptörvény T. cikk-e szerint általános kötelező magatartási szabályt az Alaptörvény és az Alaptörvényben megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg.

A szakszervezet szerint a Nemzeti Pedagógus Kar nem szerepel az Alaptörvényben, így nem alkothat jogszabályt, olyan etikai kódexet, amely általános kötelező magatartási szabályokat állapít meg, és amelyek megsértésével etikai eljárásra van lehetőség.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet.

Azt is kéri, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar 2015. november 14-ei küldöttgyűlésén ne is tárgyaljanak az etikai kódexről, vagy ha mégis, akkor a küldöttek utasítsák el annak elfogadását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.