Belföld

Pedagógusok nyílt levele a pedagógusokhoz

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 04. 15:37

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kéri a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet.

A PSZ nyílt levelében emlékeztet rá, hogy az Alkotmánybíróságtól már kérte annak megállapítását, hogy a köznevelési törvény Pedagógus Etikai Kódex megalkotására vonatkozó rendelkezései sértik az Alaptörvényt.

Az Alaptörvény T. cikk-e szerint általános kötelező magatartási szabályt az Alaptörvény és az Alaptörvényben megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg.

A szakszervezet szerint a Nemzeti Pedagógus Kar nem szerepel az Alaptörvényben, így nem alkothat jogszabályt, olyan etikai kódexet, amely általános kötelező magatartási szabályokat állapít meg, és amelyek megsértésével etikai eljárásra van lehetőség.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet.

Azt is kéri, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar 2015. november 14-ei küldöttgyűlésén ne is tárgyaljanak az etikai kódexről, vagy ha mégis, akkor a küldöttek utasítsák el annak elfogadását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. szeptember 6.
Patyi András rektor (középen b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter (középen j) érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanévnyitó ünnepségére az egyetem új oktatási épületében 2017. szeptember 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.