Belföld

Balla Irma gyilkosát a neves orvos és a véres ágytakaró buktatta le

Zacher Gábor szerint a férfi hazudott, amikor azt mondta, azért vallotta be kétszer is a fideszes képviselőnő agyonverését, mert drog hatása alatt állt.

Az orvos buktatta le Balla Irma gyilkosát – írja a Blikk, emlékeztetve rá, hogy a vádlottat először betörés miatt vitték be a rendőrök. Amikor megkérdezték tőle, mi van még a rovásán, így felelt:

Ja, és én öltem meg Balla Irmát!

Amikor pár nap múlva újra kihallgatták, megismételte, ő ölt. Évekkel később már azt mondta, először drog, majd nyugtató hatása alatt állt, ezért vállalta a gyilkosságot. A rendőrség szakértőhöz fordult, hogy a videóra vett vallomáson valóban látszik-e, hogy kihallgatása előtt D. Lajos drogozott. A lap úgy tudja, a neves toxikológus, Zacher Gábor a felvételek alapján elemezte D. Lajos viselkedését, beszédét, fogalmazását. Nézte az arckifejezését, reakcióidejét, pupilláját, végül arra jutott, hogy a férfi nem állt kábítószer hatása alatt, ha fogyasztott is előtte valamilyen drogot, az nem befolyásolta tudatát. Zacher Gábor a Blikknek azt elismerte, hogy valóban szakértő volt az ügyben, de éppen ezért a részletekről nem beszélhetett.

A férfi bűnösségét DNS-minta is igazolja. Az anyagmaradványt arról a takaróról vették, amivel Balla Irmát letakarta a gyilkosa. A pokróc létezéséről korábban is tudott a rendőrség, ám mivel spórolni akartak a bűnügyi költségen, nem vizsgáltatták meg. Ez ugyanis több százmillió forintba került volna. Végül a hat négyzetméteres takarót 10 centis csíkokra vágták, így vizsgálták.

A Balla-ügyben korábban gyanúsított, majd vádlott lett a nő fia, Schönstein Sándor, akit 12 év fegyházra ítéltek, majd felmentettek. A képviselőnőt 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásán. Testét 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza. Fiát egy évvel később tartóztatták le. Időközben került képbe a segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását.

Az országos rendőrfőkapitány utasítására 2013. november 25-én az ORFK kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztálya indított új nyomozást a tettes felderítésére. A Zsaru magazinnak Balog Gábor alezredes, ügygazda azt mondta, tudták, hogy különösen fontos szerepe van a biológiai nyomoknak. Számosat rögzítettek és értékeltek az alapeljárásban, de a hat négyzetméteres ágytakarót, amelyen az áldozat a halálakor feküdt, senki nem vizsgálta.

A takarón a szakértők az áldozatén kívül négy ember DNS-nyomait mutatták ki, az áldozat fiáét, időközben elhunyt édesapjáét, a szomszédban élő testvéréét és D. Lajosét. Ez volt a döntő láncszem, mert az ágytakarón 1:54 billióhoz, a fehérneműn 1:15 millióhoz, tehát a bizonyossághoz közelítő valószínűséggel D. Lajos biológiai profilja volt azonosítható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik