Belföld

Szaniszló Ferenc megmagyarázza a Germanwings-katasztrófát

Szaniszló Ferenc (Szaniszló Ferenc)
Szaniszló Ferenc (Szaniszló Ferenc)

A majdnem Táncsics-díjas tévés természetesen azt is tudja, hogy az orosz közeledés miatt fegyelmezték meg Németországot.

Széles Gábor, az energiacelláról elhíresült nagyvállalkozó Echo TV-jének egyik zászlóshajója a Világpanoráma című műsor, ahol az egykor szebb napokat látott külpolitikai újságíró, Szaniszló Ferenc keresi a válaszokat az élet nagy rejtélyeire a maga módján, szépen tagolt mondatokban, kissé feszülten billegve. A legutóbbi adásban egyebek mellett a német gép katasztrófájáról nyitotta fel a nézők szemét Bojoktól Szentsimonig, Hódoscsépánytól Sajóvárkonyig.

A műsorvezető szerint feltűnően megszaporodtak az utóbbi időben a rejtélyes légi szerencsétlenségek, a német utasszállító lezuhanása mellett a két maláj gép esetét idézte fel. Túl gyorsan rákenték valakire az ügyet, aki már nem nyilatkozhat – véli az újságíró, hozzátéve, hogy ez történt 2001. szeptember 11-én New Yorkban is, ahol „hogy, hogy nem, épen maradt a rombolásban egy arab útlevél”, hozzátéve, hogy megmaradhatott volna egy amerikai vagy izraeli is, de azok anyaga biztosan gyengébb.

Szaniszló szerint a német gép esetében az illetékesek „gyanúsan gyorsan elvetették a fedélzeti robbantás, a terrorista merénylet lehetőségét” és furcsállta, hogy 2001. szeptember 11-én nem merült fel, hogy depresszióban szenvedő amerikai pilóták vezették a gépet az ikertornyoknak. De akkor mi lehet a háttérben? Ferenc máris sejteti a választ, amit az adás másnapján már tényként fognak harsogni a kommentelők: a német vezetést félemlítették meg, az orosz közeledés miatt!

Szaniszló Ferenc egyébként furcsállta, hogy a mai technológia mellett a kapitányt csak úgy ki lehet zárni a pilótafülkéből, mert mi van, ha a fülkében maradt pilóta rosszul lesz, de a társa nem mehet vissza? Ezek szerint a műsorvezető lemaradt arról a részletről, hogy a pilótafülke ajtaja csak szándékosan, külön gomb megnyomásával zárható belülről, veszély esetén, ezt használta ki a másodpilóta. De nem, Szaniszló szerint nem ilyen egyszerű a dolog: valaki valahonnan távvezérléssel nyúlhatott bele a rendszerbe és zárta ki a „főpilótát”, majd rögtön utána azt vetette fel, hogy ha a „főpilóta” nem ment volna ki, a másodpilóta vajon elhalasztotta-e volna az öngyilkos tervét. A logikai bukfencet mindenki fejtse meg maga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik