Belföld

Buda-Cash: Rogán szerint Bajnai a hibás

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

„Szocialista brókerbotránynak” tartja az ügyet a Fidesz frakcióvezetője. Gőgös Zoltán szerint jó lenne, ha Rogán hallgatna, mert a Fidesz is sáros.

A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a Kulcsár-ügy után, melyben „személyi összefonódások voltak vezető szocialista politikusok családtagjai, munkatársai, valamint a Kulcsár-ügy főszereplői között”, új szocialista brókerbotrány tört ki. A Buda-Cashnél csaknem százmilliárd forintot tüntettek el az ügyfelek, köztük a DRB bankcsoport kisbetéteseinek pénzéből – mondta, hozzátéve, hogy fel kell tenni a kérdést, kik tették mindezt lehetővé.

Rogán szerint Bajnai megbízott a Buda-Cash embereiben, hiszen miniszterelnöksége idején a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását. Szintén Bajnai nevezte ki a Buda-Cashtől a MÁV élére Andrási Miklóst, „aki egyébként Fidesz-alapítótag volt, de a párt megszakított vele minden politikai kapcsolatot, miután nyilvánvalóvá vált, hogy Bajnai embere” – mondta Rogán. Azt is érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója Gyarmati János, aki a Globex-ügy gyanúsítottja volt korábban.

Rogán kifejtette: a mostani vizsgálatot megelőzően 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végzett átfogó helyszíni ellenőrzést a Buda-Cashnél az akkori pénzügyi felügyelet, és semmilyen érdemi megállapítást nem tett, mindössze egy hárommillió forintos büntetést rótt ki. Jól tudták a cégnél, hogy öt évig nem kell újabb ellenőrzésre számítaniuk – közölte Rogán.

Gőgös: jó lenne, ha Rogán hallgatna

A szocialista Gőgös Zoltán szerint a Fidesznek azzal kellene foglalkoznia, hogy megoldást keres a károsultak megsegítésére. Az MSZP elnökhelyettese szerint jó lenne, ha Rogán Antal hallgatna, mert olyan korrupciós ügybe keveredett, amiből nem fog tudni kimászni.

Arról is beszélt, hogy 2010. szeptember 17-én Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetője aláírt egy jegyzőkönyvet, amely alapján adatszolgáltatási problémák miatt büntették a Buda-Casht hárommillió forintra. Ekkor már a Fidesz volt kormányon – hangsúlyozta Gőgös.

A politikus azt is elmondta: személyi összefüggés van egy, a Fidesz által privatizált állami gazdaság és a bróker cég között. Kifejtette, hogy 2011-ben privatizáltán a hidasháti állami gazdaságot, amelynek egyik tulajdonosa Pintér Zoltán, aki a Buda-Cashnek is tulajdonosa.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik