Belföld

Kulturális díjak Vácon

Levéltári kezelő, januártól nyugdíjas művelődési központ igazgató és furulyaművész kapta az önkormányzat idei kitüntetéseit a Magyar Kultúra Napján.

Iványi Károlyné, a „Vác Város Művelődéséért” díjat épp egykori munkahelyén, a Madách Imre Művelődési Központ színpadán vehette át – lehet-e ennél nagyobb elismerése a munkájának! Az indoklás szerint a most nyugdíjba vonult igazgató asszony közel 30 évet töltött a közművelődés szolgálatában, Vácon 2000 óta szervezte a kulturális életet. Csapatával rendkívül széles műfaji választékot, magas színvonalat és kiváló együttműködést kínált a közönségnek és a váci művészeti csoportoknak egyaránt. Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, a város értelmiségi klubja szintén neki adta az idei Hattyú díjat a kultúra szervezésében nyújtott magas színvonalú munkája elismeréseként.

Egy mosoly a Levéltárból

A „közművelődést segítő munkáért” járó kitüntetést 2014-ben Laczkó Tiborné levéltári kezelő vehette át, aki már 33 éve dolgozik közgyűjteményekben. Előbb a váci könyvtárban, majd a levéltárban vívta ki a látogatók és a munkatársak szeretetét és elismerését.

A régizene megszállottja

Egy váci művésztanár, a magyar régizene élet meghatározó alakja, a főleg barokk műveket játszó Sonora Hungarica Consort együttes művészeti vezetője a „Vác Város Művészeti Díja” cím idei kitüntetettje. Lachegyi Imre furulyaművész egyben elnöke a régizene magyarországi népszerűsítésére létrehozott Consort Zenei Alapítványnak és művészeti vezetője a Börzsöny Barokk Napok régizenei fesztiválnak is. Zenetanárként Vác két zeneiskolájában és Szentendrén is segíti a fiatal zenebarátok indulását.

Ötödikes énekelte a Himnuszt

A kösszönőt dr. Schmuczer Istvánné, Vác Város Önkormányzata Művelődési – Oktatási és Ifjúsági-Sport Bizottságának elnöke mondta és ő adta át a díjakat is Mokánszky Zoltán alpolgármester társaságában. Az esten a színházterem közönsége az Új Színház művésze, Incze József előadásában József Attila, Radnóti Miklós, Ady Endre, Vörösmarty verseket hallgathatott, majd Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekművész összeállítása hangzott el. Az est különlegessége volt, hogy a Himnuszt – amelynek születésére emlékezünk minden évben a Magyar Kultúra Napján – a színpadon énekelte Kompueray Dániel, a váci Karolina Katolikus Általános Iskola ötödik osztályos tanulója. A műsor végén a váci Serenus kórus lépett fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik