Belföld

A bírák már készülnek a választásra

Valasztas(2)(960x640)(11).jpg (választás)
Valasztas(2)(960x640)(11).jpg (választás)

Háromnapos képzésen oktatták a választási ügyekben eljáró bírákat az eljárásokkal kapcsolatos szabályokra, az október eleji programon ötvennyolc bíró vett részt - írja keddi cikkében a Népszabadság.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) illetékesei a lapnak elmondták: a képzésen valamennyi ítélőtábla képviseltette magát. Az érintett témák között szerepelt például a választójogi szabályozás alapjogi összefüggéseinek, a választási jogorvoslat elbírálási rendjének és gyakorlatának vizsgálata.

Hasonlóképpen készül a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is a választójoggal rendelkező polgárok megfelelő tájékoztatására az új eljárási szabályokkal kapcsolatban. Január elején minden háztartásba eljuttatnak egy levélcsomagot, amelyen a választópolgár be tudja jelölni, ha fogyatékkal él és a választáshoz segítséget kér, ha nemzetiségiként kíván szavazni, vagy ha kéri adatainak letiltását. Igényelhet a választásokról szóló, könnyített formában megírt tájékoztatót is – tájékoztatta a lapot az iroda.

Az NVI először a húsz területi választási iroda vezetőjét készítette fel októberben, majd novemberben a 106 egyéni választókerület jegyzője következett. Ők majd a hozzájuk tartozó helyi választási irodák vezetőit, a jegyzőkönyvvezetőket és a szavazatszámláló bizottsági tagokat látják el információkkal. Az NVI összességében 70-80 ezer érintett szakmai tájékoztatásáról gondoskodik, s feladata a külképviseleteken dolgozó, körülbelül 300-400 szavazatszámláló bizottsági tag felkészítése is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik