Schiffer András (ingyenes, )
Belföld

Schiffer benyújtotta az Alaptörvény akárhányadik módosítását

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 03. 05. 09:27

A független képviselő felszabadítaná a politikát az oligarchák nyomása alól.

„A pártoknak nyilvánossá kell tenniük bevételeik forrását és felhasználását. A pártok működésének és gazdálkodásának részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg. A választáson jelöltet állító szervezetek kivételével közpénzből gazdálkodó szervezetek a választói akarat befolyásolására irányuló kampánytevékenységet nem folytathatnak és nem finanszírozhatnak” – javasolja előterjesztésében a független (LMP) képviselő.

Schiffer András indokolása szerint a magyar demokrácia működésének legnagyobb akadálya évtizedek óta a párt- és kampányfinanszírozás rendezetlensége. Ezt nem oldotta meg Fidesz-KDNP alkotmányozó többsége, egy évvel a 2014-es választások előtt hatékonyabban dübörög a közpénzből folytatott kormánypárti sikerkampány, mint négy, nyolc vagy tizenkét éve. Az ellenzéki képviselő azért írná elő a pártkasszák átláthatóságát, hogy „a politika felszabaduljon az oligarchák nyomása alól”.

Az LMP-ben politizáló független képviselő korábban nehezményezte, hogy a Miniszterelnökség két céggel kötött áfa nélkül összesen 700 millió forint értékű vállalkozási keretszerződést idei és jövő évi kommunikációs feladatai ellátására. A 2014. május 31-éig hatályos kontraktus lehetőséget ad rá, hogy többletigények esetén 495 millió forint plusz áfával megemeljék a keretösszeget.

Schiffer András az Alaptörvény módosítása mellett egy olyan törvényjavaslatot is beterjesztett, amely szerint a kormányzati vagy az önkormányzati költségvetésekből csak akkor lehet reklám és kommunikációs célokra pénzt fordítani, ha az állampolgároknak más módon nem biztosítható a segítség jogaik gyakorlásához vagy kötelességeik teljesítéséhez. Ennek megszegése bűncselekménynek minősül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.