Belföld
Schiffer András (ingyenes, )

Schiffer benyújtotta az Alaptörvény akárhányadik módosítását

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 03. 05. 09:27

A független képviselő felszabadítaná a politikát az oligarchák nyomása alól.

„A pártoknak nyilvánossá kell tenniük bevételeik forrását és felhasználását. A pártok működésének és gazdálkodásának részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg. A választáson jelöltet állító szervezetek kivételével közpénzből gazdálkodó szervezetek a választói akarat befolyásolására irányuló kampánytevékenységet nem folytathatnak és nem finanszírozhatnak” – javasolja előterjesztésében a független (LMP) képviselő.

Schiffer András indokolása szerint a magyar demokrácia működésének legnagyobb akadálya évtizedek óta a párt- és kampányfinanszírozás rendezetlensége. Ezt nem oldotta meg Fidesz-KDNP alkotmányozó többsége, egy évvel a 2014-es választások előtt hatékonyabban dübörög a közpénzből folytatott kormánypárti sikerkampány, mint négy, nyolc vagy tizenkét éve. Az ellenzéki képviselő azért írná elő a pártkasszák átláthatóságát, hogy „a politika felszabaduljon az oligarchák nyomása alól”.

Az LMP-ben politizáló független képviselő korábban nehezményezte, hogy a Miniszterelnökség két céggel kötött áfa nélkül összesen 700 millió forint értékű vállalkozási keretszerződést idei és jövő évi kommunikációs feladatai ellátására. A 2014. május 31-éig hatályos kontraktus lehetőséget ad rá, hogy többletigények esetén 495 millió forint plusz áfával megemeljék a keretösszeget.

Schiffer András az Alaptörvény módosítása mellett egy olyan törvényjavaslatot is beterjesztett, amely szerint a kormányzati vagy az önkormányzati költségvetésekből csak akkor lehet reklám és kommunikációs célokra pénzt fordítani, ha az állampolgároknak más módon nem biztosítható a segítség jogaik gyakorlásához vagy kötelességeik teljesítéséhez. Ennek megszegése bűncselekménynek minősül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.