Belföld

Tarol a Jobbik, az egyetemisták körében az LMP veri a Fideszt

Megdöbbentő kutatási adatokat tettek közzé a fiatalok pártpreferenciáiról, melyet a nol.hu foglal össze.

Megdöbbentő adatokat publikáltak fiatal kutatók a Belvedere Meridionale Kiadó által megjelentetett „Racionálisan lázadó hallgatók I.” tanulmánykötetben. Felmérésük szerint a felsőoktatásban tanuló biztos pártválasztó hallgatók harmada, azaz 33 százaléka szavazna a Jobbikra.

A kormánypártot az egyetemi polgárok körében az LMP is megelőzi: a biztosan választók 29 százaléka adta volna a voksát az adatfelvétel pillanatában még a pártszakadás előtt lévő zöldpártra. A diákok 24 százaléka a Fideszre, 7 százaléka az MSZP-re és 5 százalék a DK-ra szavazna. Az adatfelvételt az Aktív Fiatalok Magyarországon (AFM) Kutatócsoport készítette, amely számos más kérdés mellett a pártpreferenciákra is kíváncsi volt.

A Jobbik előretöréséről, a fiatalok közötti népszerűségének okairól a kutatócsoport egyik tagja – akinek a kutatási adatok feldolgozásából készített elemzése a tanulmánykötetben is olvasható – nyilatkozott a Népszabadságnak.

„Számítottunk rá, hogy erős lesz a Jobbik a pártot választó hallgatók között, mert azt már más kutatások is jelezték, hogy a párt a korosztályi bontásokban a fiatalok közt a legnépszerűbb. Gyakorló oktatóként pedig magam is érzékelem ennek jeleit” – fogalmaz Róna Dániel politológus, hozzátéve: az sem lepte meg, hogy a Fidesz népszerűsége sokat gyengült ebben a korosztályban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik