Belföld

Jobbik: elég volt a román állami sovinizmusból!

A Jobbik szerint Románia az elmúlt napokban "ismét a soviniszta hangulatkeltés eszközéhez nyúlt", ami elfogadhatatlan. Az ellenzéki párt csütörtöki közleményében azt írta, hogy felháborító és súlyosan diszkriminatív a székely zászlók eltávolíttatása a székelyföldi önkormányzati épületekről.

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetének vezetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az események során egyértelműen megmutatkozott a magyar diplomácia által eddig követett út teljes csődje.

A “párbeszéd” és a “jószomszédi viszony” csak Magyarországnak fontos, hiszen míg a magyar diplomácia minden ügyben ezeket hangsúlyozza a magyarok feltétlen védelme helyett, addig Románia egy számára sérelmesnek vélt ügyben azonnal a leghatározottabb eszközökhöz nyúl, amikor a nagykövet kiutasításával fenyegetőzik – írta.

Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden beszélt arról, hogy “zászlóháború dúl” a Székelyföldön, azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, “szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi”.

Németh Zsolt felidézte a román honvédelmi miniszter hétvégi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román nemzeti jelképek ellen, valamint azt is, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja megtiltotta a székely zászló kitűzését a hivatali épületekre.

Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót. Eddig Budafok-Tétényen kívül a főváros VII. kerülete, valamint Gyöngyöspata és Siófok tűzte ki a zászlót önkormányzati hivatala épületére.

Szerdán Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét Titus Corlatean román külügyminiszter a diplomáciai szokásjog megsértésével vádolta meg, és kilátásba helyezte kiutasítását, ha a nagykövet nem tér vissza “megbízatása keretei közé”. A román külügyminiszter az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva azt nehezményezte, hogy a magyar nagykövet, egy másik hírtelevízió vendégeként, újságírói kérdésre válaszolva Magyarország támogatásáról biztosította a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik