Belföld

Sűrű hétkezdés a katasztrófavédőknél

Rossz kémények és riasztók okoztak gondot Csongrád megyében is.

Rendkívüli események nélkül is akadt munkája bőven a tűzoltóknak, a megelőző hatósági munkát végzőknek- értesítette az Országos Katasztrófavédelmi Fő-igazgatóság a Szeged24-et. Petróczi Tímea sajtószóvivő beszámolója szerint a közvetlen életmentés mellett tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági ellenőrzések zajlottak országszerte.

Eszerint országosan hétfőn összesen 78 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 20 tűzesetet és a 34 műszaki mentést 89 hivatásos, 8 önkormányzati, 1 szolgálati és 4 önkéntes egység kezelte.

A beszámoló szerint például Csongrád megyében, Makón egy elhanyagolt kémény okozott riadalmat egy házban. A tűzoltókat azért hívták, mert a vegyes tüzelésű kazán kéményében a felgyülemlett korom beizzott és erősen füstölt. Az izzás nem terjedt a kürtőn kívülre, és a fűtést is leállították, így a lánglovagok a tulajdonost a kémény haladéktalan kitakaríttatására szólították fel. Egy bajai családi házban is egy beizzott kémény okozott gondot. A kiérkező bajai tűzoltók a faburkolat megbontása után tudták csak a lángokat eloltani. Szerencsére itt sem sérült meg senki.

A polgári védelmi szakemberek az országban öt helyen ellenőriztek vízelvezetőt, tíz veszélyes állapotban lévő fát, egy lakossági riasztó eszközt, egy életvédelmi építményt, egy házat és három, a téli időjárásban érintett „kockázati helyszínt.”

A szakemberek többek közt Csongrád megyében is elvégezték az úgynevezett MoLaRi” rendszeren a lakossági riasztó eszközök csökkentett üzemű próbáját. Az ellenőrzés eredménye az volt, hogy 174 telepített eszközből egyetlen nem működött, amelyet javítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik