Belföld

„Orbán újabb éktelen ostobaságot mondott”

lmp (ingyenes, )
lmp (ingyenes, )

A LMP parlamenti frakciója minősítette így azt, amit a kormányfő a választási regisztrációról mondott.

Orbán Viktor ma újabb éktelen ostobaságot mondott az Alkotmánybíróság által eltörölt választási regisztrációval kapcsolatban – írta közleményében az LMP arról, hogy a miniszterelnök mai rádióinterjújában azt állította, az Alkotmánybíróság döntése miatt – előzetes feliratkozás híján – a külföldön dolgozó magyarok többsége nem tud szavazni.

Az ellenzéki párt szerint a kormányfőnek tudnia kellene, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de külföldön élő választópolgároknak 2004 óta van lehetőségük arra, hogy kérjék felvételüket a külföldön szavazók névjegyzékébe; az általánosan kötelező regisztráció bevezetése nélkül is élhettek a választójogukkal.

„Jobb lenne, ha a miniszterelnök a jövőben kerülné a választási regisztráció témáját”, hacsak nem az a célja, hogy a kormányzása miatt rosszkedvű országot azzal akarja jobb kedvre deríteni, hogy „folyamatosan nevetségessé teszi magát” – írta a Lehet Más a Politika. A párt külön kitért arra, hogy novemberben a kormányfő műbalhénak nevezte a regisztrációról szóló vitát, úgy vélte: nem ismeri az alaptörvényt, aki szerint a regisztrációval bármilyen alkotmányossági probléma lenne.

Az Alkotmánybíróság egyelőre nem reagált arra, hogy a kormányfő szavai szerint a választási törvényről hozott döntésével „olajat öntött a tűzre”, de Paczolay Péter a minap nyilvánvalóvá tette, hogy az Alkotmánybíróság tagjai nem politizálnak. Az InfoRádió Aréna című műsorában a testület elnöke azt mondta: a regisztrációval kapcsolatos döntéskor nem lépték túl a hatáskörüket. Paczolay Péter – akkor Kövér László házelnök korábbi bírálatára utalva – külön is elutasított minden olyan véleményt, amely szerint a testület tagjainak állásfoglalását politikai nézeteik befolyásolnák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik