Belföld

Ennyibe kerül az álérettség

200 ezerért már a tablóra is fel lehet kerülni.

Az apróhirdetési oldalakon hemzsegnek az olyan hirdetések, amelyek hamis érettségit kínálnak. Van, aki félmillió forintot kér a hamis bizonyítványért, de olyan is akad, aki tizedennyiért árusít okleveleket – írja az eduline.hu, amely szerint évente több ezer hamis bizonyítvány talál gazdára.

Az Oktatási Hivatal tavaly a 141 ezer felvételiző közül 14 esetében tett feljelentést. Cseh Boglárka kommunikációs irodavezető szerint nemcsak azok vesznek hamis érettségit, akik nem végezték el a középiskolát, hanem azok is, akik elégedetlenek voltak eredményükkel. Ez a gyakoribb, noha szinte biztos a lebukás az újabb papíroknál.


Fotó: Kummer János

Az oklevelet speciális biztonsági papírra nyomtatják, sorszámmal látják el. „Az 1997 után kiadott bizonyítványok esetében a központi nyilvántartásból egyértelműen megállapítható az esetleges hamisítás. Korábbi okmány esetében ez a kiállító iskola nyilvántartásából derülhet ki” – közölte Cseh Boglárka.

A hamis okiratok szinte kivétel nélkül megrendelésre készülnek, megfelelő számítógépes ismerettel és háttérrel rendelkező hamisítók készítik őket – közölte az ORFK Szóvivői Irodája. A rendőrség nem tud minden egyes okmányt ellenőrizni, ezért az egyetemeknek és a leendő munkáltatónak kell utánajárnia, hogy a beadott bizonyítványok valódiak-e.

Az, aki hamis közokiratot készít, használ, elkészítésében bárhogy közreműködik, bűncselekményt követ el, és akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik őket. Ha pedig hamis érettségivel, diplomával, nyelvvizsgával helyezkedik el egy munkahelyen, és ez kiderül, a közokirat-hamisítás mellett egyéb bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai szerint 2009-ben 8799, 2010-ben 12877, 2011-ben pedig 11260 közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárás zárult le. Arról, hogy ezek közül pontosan hány esetben derült fény érettségi bizonyítványok hamisítására, az eduline.hu nem kapott információt.

Korábban megírtuk, hogy évekig volt ápolási igazgatóhelyettes az egri Markhot Ferenc Kórházban egy nő, akit okirat-hamisításért pénzbírságra ítéltek. A poszthoz felsőfokú képesítés kellett, de ezzel nem rendelkezett, és érettségije megléte is kérdéseket vetett fel. Ennek ellenére közben megkezdte tanulmányait a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának ápolás és betegellátás szakápoló szakirányán.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik