IMF
Belföld

Ezt várja az IMF Magyarországtól

A január 18-i Nemzetközi Valutaalap igazgatósági ülésére készült jelentés részleteit ismerteti a Figyelő.

A jegybanki függetlenség visszaállítása; a Költségvetési Tanács megerősítése; a költségvetési kiadások lefaragása; a válságadók mérséklése, kivezetése; az ad-hoc gazdaságpolitika beszüntetése; a tervezett reformok végigvitele; a szociális juttatások rendszerének átalakítása; a közösségi közlekedés átszervezése; a magáncsőd intézményének a bevezetése.

Ezeket tanácsolja a Nemzetközi Valutaalap a kormánynak. A Figyelő birtokába jutott jelentéstervezet – amely az IMF igazgatóságának január 18-i ülésére készült – alapja a tavaly novemberi konzultáció, de a dokumentum már figyelembe veszi az azóta történteket. A jelentésre a kormány még reagálhat, azt követően véglegesítik, ha az IMF igazgatósága jóváhagyja.

A Figyelő birtokába került dokumentum valós veszélynek nevezi, hogy az EU – az immár nyolc éve tartó túlzott deficiteljárás miatt – retorzióként megvonja Magyarországtól a kohéziós alaptól nyújtott támogatást, ami által a GDP 2 százalékának megfelelő összegtől esne el az ország.

Ugyan magának a konzultációsorozatnak és így a jelentésnek is az elsődleges célja nem az esetleges újabb magyar-IMF hitelprogram feltételeinek a taglalása, ám kiolvashatóak belőle azok a sarkalatos pontok, amelyeket egy esetleges IMF-hitelprogram fejében megkövetel majd a nemzetközi szervezet – írja a hetilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik