Belföld

Oszkó, Gyurcsány guruló forintról, Orbánról

Akkor lesz veszélyben a betétesek pénze, ha pánikba esnek az emberek.

Nincs veszélyben a forintbetétesek pénze

Gond akkor lesz, ha pánikhangulat alakul ki. Ezt Oszkó Péter mondta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Úgy vélte, ha kritikussá válna az államháztartás finanszírozása, akkor sem lenne veszélyben a magánemberek megtakarítása.

Bár az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kezelője januártól az állam, a volt pénzügyminiszter nem hiszi, hogy az abban lévő 83 milliárd forintot saját céljaira használná fel a kormány, hisz több folyna be két hazai kötvénykibocsátásból. Az OBA-ban lévő pénz a betétesek pénzét fedezi, számlánként és egyénenként 100 ezer euróig forint- és devizabetétekre egyaránt kártalanítási kötelezettsége van.

Oszkó Péter arról is beszélt, hogy mivel úgy tekint mindenki Magyarországra, ahol egyszemélyi döntések születnek, jó lenne, ha Orbán Viktor személyesen is kinyilatkoztatná, miként változtatja meg eddigi gazdaságpolitikáját. Szerinte az unió nem kért nehéz dolgokat, csak azt, hogy a stabilitási törvény értelmetlen passzusait töröljék el és a jegybanki függetlenséget garantálják. Könnyű kompromisszum lehetőségét kapta az ország, csak a kormány nem élt vele – tette hozzá. A közgazdász szerint ez a presztízsharc dönti be pillanatnyilag a forintot.

Gyurcsány: mintha jól döntött volna Orbán

A volt miniszterelnök legfrissebb Facebook-bejegyzésében szintén nagy bajnak nevezi, hogy sokan, „egyre többen fogják kisebb-nagyobb megtakarításukat és viszik Ausztriába. Egyre tömegesebb méretet ölt a forintból és az országból való menekülés”. Gyurcsány szerint az okok nyilvánvalóak.

Az emberek nem érzik biztonságban itthon pénzüket, „félnek, hogy egy esetleges államcsőd esetén a kormány ráteszi a kezét a bankszámlájukra. Nem hisznek a kormánynak, nem bíznak a forintban”. A Demokratikus Koalíció elnöke nem hibáztatja az embereket, de úgy véli, mindenkit veszélyeztet, ha tömegesen vándorol ki a pénz az országból.

A nagyarányú eladás ugyanis tovább gyengíti a forintot, a kisebb betétállomány növeli kitettségünket a külföldi hiteleknek – írja Gyurcsány, aki szerint egy gyors IMF-megállapodással kellene megnyugtatni a betéteseket. Szerinte tegnap mintha a miniszterelnök is megértette volna ezt, hiszen felhatalmazta Fellegi Tamás minisztert, hogy akár készenléti megállapodásról is tárgyalhat az IMF-fel.

A volt miniszterelnök szerint az IMF-egyezség közös érdek, mert „a forint magához térhet, erősödésnek indulhat”. Akik most menekülnek euróba, azok ez esetben jelentős árfolyamveszteséget szenvedhetnek el. “Jó lenne, ha a kormány értené: most az az érdeke az országnak, hogy az emberek megnyugodjanak. De ehhez a kormánynak is lépéseket kell tennie. Persze apellálnunk érdemes a betétesek józan belátásra vagy éppen hazafias meggyőződésükre. Ő is ezt teszi, de ez önmagában kevés lesz” – írja Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik