Belföld

Megbukhat-e Orbán Viktor?

Nem tartják valószínűnek Orbán Viktor bukását és szakértői kormány felállítását elemzők, amíg a kétharmados kormánytöbbség mögötte áll, és nincs egységes, alternatívát kínáló ellenzék. Politikájának kudarcát viszont be kell ismernie.

Soha nem látott össztűz zúdul a magyar kormányra és annak vezetőjére. Az, hogy autoriter hatalmat épít, és lábbal tiporja a demokratikus és európai értékeket, napi szinten olvasható a világsajtóban. A helyzet odáig fajult, hogy a magyar kormány tagjai még időpontot sem kapnak Brüsszeltől a tárgyalások folytatására, az amerikai külügyminiszter pedig szakértői kormány felállításában gondolkozik. Kérdés azonban, hogy ezt a helyzetet Orbán Viktor túlélheti-e politikailag, és ha igen, milyen áron. (Silvio Berlusconi megbuktatásához például a hírek szerint elég volt, hogy Angela Merkel éjszaka odatelefonált az olasz államfőnek.)

Egyre gyakrabban hangoztatott forgatókönyv, hogy Orbán Viktor nemzetközi és/vagy belső nyomásra megbukik, helyét pedig egy szakértői kormány veszi át.

Kívülről nem lehet megbuktatni

Mint a Political Capital elemzője lapunknak azt mondta, a magyar kormányra nehezedő külföldi nyomásgyakorlás nem ok, hanem következmény. „Annak a következménye, hogy a kormány eddig olyan politikát folytatott, amellyel teljesen elszigetelte Magyarországot, veszélybe sodorta az államháztartás finanszírozhatóságát, és ezzel végletesen beszűkítette saját mozgásterét. A Fidesz az elmúlt másfél évben rengeteg konfliktust vállalt, és egyre inkább úgy tűnik, hogy mostanra túlfeszítette a húrt, mely eredményeként az apróbb korrekció már nem lesz elegendő” – hangsúlyozta Juhász Attila.

A szakértő szerint a kormánypárt belpolitikai helyzete is erősen romlott, a gyenge kormányzati teljesítmény következtében a Fidesz egy év alatt támogatóinak felét elvesztette. Az ellenzéki pártok támogatottsága már a Jobbik nélkül is erősen közelíti a Fidesz támogatottságát, miközben óriási a bizonytalanok aránya. „Mindez együttesen kérdőjelezi meg a kormány stabilitását, Orbán Viktor esetleges távozásának híre pedig önmagában is tovább gyengíti pozícióját, ahogy ez annak idején Gyurcsány Ferenc esetében is látható volt” – fogalmazott Juhász Attila.

Politikai vereségét be kell ismernie

Hozzátette ugyanakkor, hogy külföldről nem fogalmazta meg senki követelésként a kormányfő leváltását, hanem arról van szó, hogy az újabb IMF-hitel és az azzal járó finanszírozási biztonság csak egy nyíltan is vállalt 180 fokos gazdaságpolitikai fordulat esetén valósulhat meg, ami hatalmas politikai vereség lenne személyesen Orbán Viktornak.

„A miniszterelnök lemondása vagy leváltása csak belülről valósítható meg és ez még a mai rendkívül kiszámíthatatlan helyzetben is a legkevésbé valószínű, bár nem kizárható forgatókönyv. Egyelőre nincs olyan jel, hogy a kormánypártot ne lenne képes uralni Orbán Viktor, ezért ha távozik, az a leginkább a saját döntése lehet” – véli Juhász Attila.

Amíg többsége van, marad

„Nem tekinthető racionális forgatókönyvnek a miniszterelnök idő előtti távozása” – mondta Fodor Csaba is az FN24-nek. A Nézőpont Intézet elemzője szerint ugyanis 2010-ben a választók egyértelmű, határozott felhatalmazást adtak a kormánypártnak, a kétharmados parlamenti többség pedig egységesen támogatja a miniszterelnököt. „A sikeres válságkezelés politikai biztosítékai tehát jelenleg erősek, egy szakértői kormány viszont azért nem jelentene ésszerű alternatívát, mivel egy párton kívüli személy által vezetett kormány nem feltétlenül tudhatna többséget maga mögött” – véli a szakértő. Hozzátette: nem célravezető, ha Olaszországgal vagy Görögországgal hasonlítjuk össze a magyar helyzetet, hiszen az előbbi országokban a politikai bizalom megrendülésén túl a kormány parlamenti többségi támogatása is akadozott.

Fodor Csaba hangsúlyozta: „A bizonytalanok aránya ugyan jelentős, azonban az ellenzék erőtlen és megosztott, állandó identitáskeresése, és az egyértelmű vezető hiánya miatt pedig nem tudja a választókat érdemben megszólítani.”

„Fontos látni, hogy a kormány gazdaságpolitikai célkitűzései (a költségvetési hiány csökkentése, az államadósság elleni küzdelem) azonosak az Európai Unió által szorgalmazott gazdaságpolitikai iránnyal. Brüsszel, más uniós kormányok, valamint az IMF irányából azonban egyértelműen érzékelhető a nyomásgyakorlás, ugyanakkor valójában mindkét fél abban érdekelt, hogy egyezség szülessen” – véli Fodor Csaba.

Mi lesz, ha marad

Ha marad a jelenlegi kormány és miniszterelnök, nehéz feladat elé néz: rendkívül rossz tárgyalási pozícióból, az eddigi politikájának nagy részét feladva kell tárgyalóasztalhoz ülnie az IMF-fel és az EU-val, hogy pénzügyi segítséget kapjon. Magyarország presztízsének újraépítése viszont ennél lényegesen hosszabb folyamat lesz és kérdéses, hogy abból a nemzetközi elszigeteltségből, amelybe bezárta magát, képes lesz-e valaha kijönni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik