Belföld

“Nincs Orbán-Gyurcsány párviadal”

Az egykori kormányfő szerint nem szabad erőszakot alkalmazni az Orbán-rendszer megdöntésében.

“Meddig lehet elmenni Orbán rendszerének megdöntésében? Lehet erőszakot alkalmazni?” – kérdezi legfrissebb Facebook-írásában Gyurcsány Ferenc. Az egykori kormányfő nem ért egyet azokkal, akik azt mondják: lehet. Az ellenzéki politikus úgy véli: azoknak van igazuk, akik szerint a demokrácia nemcsak intézmények és szabályok együttese, de kultúra és erkölcs is.

Gyurcsány tisztában van azzal, hogy sokan azt mondják, “Őszöd a hatalmi cinizmus jelképe”, szerinte azonban van egy másik olvasata is, amely szerint a “csapdába került szenvedélyes demokrata” így tusakodott, hogy “miként állhatja útját a fenyegető önkénynek. Hogy mennyi kompromisszumot kell kötni, hogy védje, amit védeni kell, a Harmadik Köztársaságot”.

“Nincs Orbán-Gyurcsány párviadal” – írja a Demokratikus Koalíció elnöke. Az ő olvasatában “van egy orbanizált fundamentalista, antidemokratikus konzervatizmus és van ezzel szemben egy széles demokratikus ellenállás, amelyben ő egy szereplő”. “Valaki, akinek van politikai múltja, erényekkel és tévedésekkel. De olyan valaki, aki soha nem kokettált Orbán világával. Aki soha nem tekintette Orbánt demokratának és ebből kifolyólag hazafinak. Mert Bibó után hiszem, hogy nemzet, szabadság és demokrácia ügye egy kell legyen, hogy Magyarország felemelkedjen”. Szerinte Orbán nem így gondolja, ő viszont igen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik