Belföld

Az LMP grafikonokkal támad, a DK bojkottal

Az ellenzéki pártok szerint a kormány manipulatív módon osztaná újra a választókerületek határait, az MSZP a választási törvényjavaslat visszavonását akarja.

A Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettese hatalmas papírokra rajzolt grafikonokkal mutatta be a Parlamentben, szerinte miért politikai és nem szakmai szempontok alapján akarja „magára rajzolni” a kormány a választókerületeket az új választójogi törvényben. Karácsony Gergely a 2010-es eredményeket vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy az új beosztás manipulatív. Emiatt szeretnék, ha független bizottság döntene az új besorolásról.

A Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó tíz független képviselő úgy döntött Bojkottálja, a választójogi törvény vitáját, módosító javaslatokat nem nyújtanak be és a szavazáson sem fognak részt venni – tudatta Kolber István pénteken. A politikus indoklásképpen elmondta: a Fidesz által benyújtott indítványról előzetesen nem folyt érdemi egyeztetés, ráadásul az véleményük szerint ellehetetlenítené a kormányváltást, a parlamenti váltógazdálkodást.

Az MSZP a választási törvényjavaslat visszavonását szorgalmazza, és új, pártok közötti egyeztetést sürget a választójogi reformról. A korábban arányos, azaz listás szisztémát javasló szocialisták elfogadnák a vegyes választási rendszert, de véleményük szerint ebben az esetben a parlament létszáma vélhetően több kell, hogy legyen kétszáznál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik