Belföld

Tüntetett, de burkoltan fenyegetőzött is a Jobbik

A Heves megyei Gyöngyöspatán a településen megszaporodott a bűncselekményekre hivatkozva tartott ezer fős demonstráción pogromot és polgárháborút emlegettek.

Vona Gábor a rendezvényen azt mondta: “mi békét és nyugalmat akarunk”. Nézete szerint a Fidesz nem váltotta be ígéretét, s nem “tett rendet”, ezért a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány lemondását követelte, valamint azt, hogy a kormány ne dugja homokba a fejét.

A demonstráció előtt már kedd óta járőrözött a községben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Vona szerint a helyi lakosokat megfenyegették, hogy bosszúállás lesz, ha majd elmennek a polgárőrök. Ebben az esetben, jelentette ki a pártelnök, háromszor ennyien fognak visszajönni.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke a tüntetésen azt mondta: minden bűnözés elfogadhatatlan számukra, de “az etnikai bűnözés” kiváltképp, mert az elkövetők “etnikai homogenitása” és az áldozatok “nemzetiségi homogenitása” “polgárháborús állapotokat, pogromokat idézhet elő az országunkban, és mi nem ezt szeretnénk”. Emlékeztetett, hogy az erőszakos cselekményeké egy év alatt 35,5 százalékkal nőtt. Az alelnök úgy zárta beszédét: “legyetek hát bátor férfiak, védjétek az otthonaitokat, a földjeiteket, a szeretteiteket!”

A demonstráción részt vett ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is.

A rendezvényt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 150 tagja, valamint kétszáz rendőr biztosította.

A demonstráció után a résztvevők fáklyákkal járták be azokat az utcákat, ahol a felvonulók szerint romák laknak. Az egyik háznál ott volt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt vezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik