Belföld

A vörösiszap eltakarítása 30 milliárdos üzletet jelent

24.hu
24.hu

2010. 11. 18. 12:26

A hirdetmény nélküli eljáráson az egyetlen ajánlattevő nyert.

A devecseriek útlezárással akarják nyomatékosítani igényeiket. Az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos teljes és hiteles tájékoztatást, illetve kárenyhítés helyett teljes kártérítést szeretnének. A jelek szerint miközben egyre nő a feszültség Devecserben az eddigi kárpótlások miatt, kiderült, hogy nettó több mint 29 milliárd forintos keretösszegű szerződést kötött a vörösiszap lepte külterületek kármentesítésére a Vidékfejlesztési Minisztérium – írja a HVG.

A hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljáráson az egyetlen ajánlattevő, a Mecsekérc Zrt. nyert, amelynek vezetését nemrég vette át Endrédy István KDNP-s politikus Varga Józseftől, aki azóta történetesen éppen az ajkai zagytározót működtető MAL Zrt. katasztrófaelhárító csapatában tölti be a termelésfelügyelői funkciót – írja a hetilap.

A HVG-nek Szabó Csaba, a kárenyhítés koordinálásáért felelős, nemrég kinevezett miniszteri megbízott azt mondta, a földmunkák végszámlája várhatóan töredéke lesz a 29 milliárdnak, szakértői becslések szerint lehet, hogy csupán a tizede. Ehhez jön még a talajjavítás és a rekultiváció költsége.

Németh Tamás akadémiai főtitkár a HVG-nek azt mondta, az általa vezetett tudományos grémium lézeres mérései alapján talajcserét várhatóan nem kell végezni, a szennyezett földréteg elhordása után, tavasszal elég lesz javítóanyagok alkalmazása, mikrobiális kezelés.

Hatósági engedélyezés nélküli kármentesítésnél kódolva van a vita arról, ki fizesse a számlát. A kormány szerint a MAL Zrt., amellyel azonban senki sem egyeztetett a 29 milliárd forintos megrendelésről – mondta Ruttner György, a cég jogi képviselője.

Az ügy pikantériája, hogy civilek az elmúlt két hétvégén Devecser környékén a tízhektáros területből már mintegy 1,5 hektárnyit megtisztítottak. Ezen a hétvégén ismét nekiveselkednek, a munkához további önkéntesek jelentkezését várják.

AJÁNLOTT LINK:

Nagyobb a füstje (HVG)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.