Belföld

Lázár még módosítana javaslatain

Négy, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be kedd reggel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az általa jegyzett, a 98 százalékos különadóval összefüggésben beterjesztett három javaslathoz.

A politikus az alkotmány és az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény módosítását – újból – úgy változtatná meg, hogy egy új passzussal azt is kimondaná: az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.

A javaslat múlt heti, a módosító indítványokkal elfogadott formájában az említett törvényeknek csak a megsemmisítését zárta volna ki az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogok megsértése esetén.

Több ponton módosítaná a különadó szabályait is Lázár János, s ezzel egyebek mellett újabb, az adófizetés hatálya alóli kivételeket rögzítene. Beemelné például a javaslatba, hogy a törvény hatálybalépését megelőzően elhunyt magánszemély különadójának megfizetésére az örökös nem kötelezhető.
Lázár János zárószavazás előtti módosítása kivenné a különadó alapjából azokat az összegeket is, amelyeket a jogviszony 2005. január 1-jét megelőző megszűnése jogellenességét megállapító bírósági határozatban mondtak ki.

A legújabb módosítás értelmében a jubileumi jutalom a vezetők esetében igen, a munkavállalóknál viszont nem számítana bele a különadó alapjába, hasonlóan a szabadságmegváltáshoz.
Kimondaná azt is a frakcióvezető, hogy a felmentési idő azon hónapjai, amelyekre járó munkabér különadóalapnak minősül, a nyugdíj megállapításakor nem minősülnek szolgálati időnek.
A különadót továbbra is 2011-ben kellene megfizetni, de azt a 2010. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallásával kötné össze a politikus a korábban rögzített 2011. március 1. helyett.

Az Országgyűlés kedd délelőtt szavaz Lázár János indítványairól.
A házszabály kimondja: zárószavazás megkezdése előtt akkor lehet módosító javaslatot benyújtani bármely – korábban megszavazott – rendelkezéshez kapcsolódóan, ha a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az alkotmánnyal vagy más törvénnyel, a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével vagy a törvényjavaslat módosítással nem érintett valamely rendelkezésével. Zárószavazás előtti módosító javaslatot az előterjesztő is benyújthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik