Belföld

Toxikológus világosítja fel a devecserieket

Lakossági fórumot tartanak hétfőn 17 órakor Devecserben, ahol Zacher Gábor toxikológus tart majd előadást a térségben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa egészségügyi kockázatairól - tájékoztatta Toldi Tamás polgármester.

A polgármester elmondta: pontos képet szeretnének kapni a vörösiszap egészségre gyakorolt hatásairól, ezért kérték a toxikológust, hogy tájékoztassa a lakosságot. Tájékoztatása szerint bontási határozatot még egyetlen devecseri házra sem adtak ki, az igazságügyi szakértői felmérések eddigi eredményét is a fórumon mutatják majd be.

Toldi Tamás hozzátette, az ingatlanokban keletkezett károk felmérése folyamatos, erről a lakossággal kedden kezdik meg az egyeztetést. A terveik szerint félóránként és utcánként érkeznek a tulajdonosok a megbeszélésre.

Az épülő új lakóparkról a polgármester elmondta, hogy hétfőn érkeznek az építészek a tervekkel és a kármentő alapban összegyűlt pénzből tervezik megvásárolni a városon kívül kijelölt területet.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a kármentő bizottság elnöke elmondta: mindkét bizottság kedden ülésezik, és a pénzek felhasználásáról is ezt követően döntenek majd.
A kármentő bizottság a Magyar Kármentő Alap legfőbb szerve. Az alap pénzeinek felhasználásáról a bizottság dönt, támogatást a katasztrófa által érintett Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely önkormányzata igényelhet a vonatkozó kormányrendelet értelmében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik