Belföld

Külügyminisztere is lemondatná a izraeli kormányfőt

Izrael külügyminisztere lemondásra szólította fel szerdán Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt és kijelentette, hogy átvenné a kormányzó, centrista Kadima párt vezetését.

“A miniszterelnökkel közöltem, a legjobb lenne, ha lemondana” – mondta újságíróknak Cipi Livni külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes röviddel a miniszterelnökkel folyatott megbeszélése után.

Livni eddig a legmagasabb rangú tisztségviselő, aki Olmert lemondását sürgeti a múlt évi libanoni háborúban elkövetett súlyos hibákról készült jelentés nyomán. A hétfőn nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmény szerint a miniszterelnököt felelősség terheli a libanoni háborúban elkövetett hibákért. Avigdor Jicháki az izraeli parlament egyik legbefolyásosabb törvényhozója a nap folyamán kijelentette: Olmert elvesztette pártja és a nemzet bizalmát. Meír Sitrít kabinetminiszter ellenben úgy vélekedett, hogy ha Olmert lemondana, a Kadima óhatatlanul széthullana.

Az említett jelentésben szintén bírált Amír Perec védelmi miniszter tanácsadói az izraeli rádióban és a katonai rádióban is arról nyilatkoztak, hogy a miniszter lemondását fontolgatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik