Belföld

Rekord árfolyamon az euró a dollár ellenében

Rekord árfolyamot ért el az euró a dollár ellenében pénteken az amerikai devizával szemben a folyó fizetési mérleghiány miatt kialakult bessz-hangulattal összefüggésben a származékos piacokon lejáró pozícióknak a lehívásával, azaz dollár eladásokkal párhuzamosan.

A dollár napok óta problémákkal küszködik a nemzetközi deviza piacokon még a kedvező amerikai makrogazdasági mutatók ellenére is, mivel egyre erősödik az a meggyőződés, hogy a hatalmasra tágult folyó fizetési mérleget csak a dollár gyengítésével lehet kezelhetővé tenni. A meglepően jó makrogazdasági adatok hatástalansága csak tovább bátorította a dollár-besszt hajszoló piaci szereplőket.

Az euró háromnegyed százalékkal 1,1994 dollárra emelkedett a déli órákra az európai kereskedelemben. A jen szintén hátrálni kényszerült az euró ellenében, mégpedig a kiábrándítóan alacsony ipari termelési adatok apropóján. Az euró/jen 131,20-ra emelkedett, egy százalékkal az előző záráshoz képest, ami két hónapja a legmagasabb szintnek felel meg. A dollár/jen kereszt a 109,30-as szintnél alig változott a nap folyamán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik