Belföld

Eötvös Pál arányosnak tartja a MÚOSZ etikai büntetését

Eötvös Pál, a Népszabadság főszerkesztője, a korábban leközölt, hamisnak bizonyult Teller-levél kapcsán szigorú megrovásban részesült a MÚOSZ etikai bizottsága részéről. A főszerkesztő most nyílt levélben reagált a MÚOSZ-határozatra, amely a Népszabadságban jelent meg.

Eötvös Pál elöljáróban leszögezi: “E. B. 30/2003. számú határozatukat, amelyben – tárgyalás mellőzésével – szigorú megrovás büntetést szabtak ki rám, tudomásul veszem, az ellen fellebbezést nem nyújtok be. A szigorú megrovást az általam elkövetett hibával arányban állónak tartom.”

A büntetést ugyanakkor megtiszteltetésnek fogom fel abban az értelemben, hogy szakmánk és általában a közélet – itt nem részletezendő – mai állapotában is, ennek általános morális nívójától eltekintve valódi szakmai, újságíró-etikai mércével mérik a Népszabadságot és ezen belül személyemet. Az ellenkezőjét éreztem volna bántónak – írja a főszerkesztő.

“Problémát mindössze az eljárást megindító személy (Halász János frakcióvezető-helyettes úr) mögötti szervezet, a Fidesz–MPSZ jelent. Miként a jogban ismeretes az alkalmatlan eszköz és az alkalmatlan tárgy fogalma, kérdezem: alkalmas szervezet-e etikai felelősségre vonásom kezdeményezése tárgyában a Fidesz–MPSZ?” – teszi fel a kérdést Eötvös, utalva arra, hogy a Fidesz 2002 áprilisában “a Budapest, Kossuth téri nagygyűlésén – sajnálatos módon – éppen Teller Edére hivatkozva levelet olvastak fel, amely levél épp úgy nem volt hiteles, mint a Népszabadságban megjelent posztumusz levél, akkor sem, ha a felolvasott levelet Teller professzor utólag részben igazolta.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik