Belföld

Energiaipari szakszervezeti szövetség alakult

Magyar Energiaipari Szakszervezetek Szövetsége néven új szakszervezeti szövetség alakult hétfőn. A szövetséget a globalizálódó piacgazdaság, az európai uniós csatlakozás és a kiszélesedő liberalizációs folyamatok által támasztott problémák eredményesebb kezelésére hozta létre a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a MOL Vegyész Szakszervezete, a Magyar Olaj- és Gázipari Bányász Szakszervezet és a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

Az alapítók által az MTI-hez eljuttatott közös közlemény szerint a eddigieknél szorosabb, határozottabb együttműködés révén a munkavállalók magasabb szintű és eredményesebb érdekképviseletét kívánják elérni. Az új szakszervezeti szövetség célja és feladata, hogy a közös álláspontok kialakításán túl együttesen lépjen fel a bányászatban, az olajiparban és a villamosenergia-iparban dolgozó munkavállalókért, valamint az ahhoz kapcsolódó társaságok munkavállalóit érintő kérdésekben – áll a közleményben.

A közlemény szerint a szövetség céljai között szerepel az európai üzemi tanácsi rendszer kialakítása a megegyező tulajdonosi kapcsolatokban lévő nemzetközi társaságoknál. Az alapítók valamennyien az európai szintű bánya- vegyi és energiaipari szakszervezeti szövetséghez kapcsolódnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik