Belföld

G8 – figyelmeztet, indítványoz, sürget és bizakodik

A legnagyobb sikert az iraki konfliktus által felszántott törésvonal elsimítása jelentette a világ nyolc vezető hatalmának konferenciáján. Mást sem hagytak szó nélkül.

A kelet-franciaországi Evianban tartott másfélnapos csúcstalálkozót követően az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország valamint Oroszország első számú vezetője közös záróközleményt adott ki. Ebben bizalmukat fejezték ki a világgazdasági növekedés beindulásának lehetősége iránt, indítványozták a közel-keleti rendezési tárgyalások körének bővítését, egyesített erőfeszítésekre hívtak fel a szuverén és demokratikus Irak megteremtéséért, és közös fellépést sürgettek az iráni és észak-koreai nukleáris programban megtestesülő fenyegetéssel szemben.

Nem szól szám, nem fáj fejem

A Nyolcak tagjai arra a megállapításra jutottak, hogy bár országaik gazdasága számos kihívással nézett szembe az utóbbi időszakban, a legnagyobb kockázatok elhárulása nyomán mostanra létrejöttek a gazdaság újraélénkülésének feltételei – számol be a Magyar Távirati Iroda. A közlemény az említett nehézségeket és kockázatokat nem részletezi, nem tesz említést a valutaárfolyamokról sem, s ezzel elkerüli a dollár értékvesztésének a különböző világrégiók exportját hátrányosan befolyásoló hatásának kényes kérdését is. Mindezek dacára a G8 csoport országai bíznak abban, hogy nemzetgazdaságaik képesek lesznek növekedési pályára állni.

A PM reagálása

  

A Pénzügyminisztérium (PM) megnyugvással vette tudomásul, hogy a világ vezető hatalmait tömörítő nyolcak csoportja bízik a világgazdaság fellendülésében, hiszen a G8 tagjai között Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei is ott vannak. „ A globális fellendülés jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen a magyar gazdaság számára, bár a vártnál alacsonyabb első negyedévi hazai növekedés megítélésekor sem szabad megfeledkezni arról, hogy a feldolgozóipari beruházásokban mutatkozó élénkülés a növekedés szerkezetében ígér kedvező fordulatot” – írja a PM közleménye. A tárca bízik abban, hogy a világgazdaság növekedésének várható beindulása együtt jár majd a közép-európai régió felértékelődésével. Éppen ezért a versenyképesség javítását tartja szem előtt annak érdekében, hogy a fellendülésből magyar gazdaság maradéktalanul profitálhasson – hangsúlyozza a pénzügyminisztérium közleménye. 

A tanácskozás utolsó napján a résztvevők üdvözölték, hogy a palesztinok és Izrael egyaránt elfogadták a két fél közötti konfliktus rendezésére kidolgozott útitervet, s hangsúlyozták, hogy közös elhatározásuk a béketerv megvalósításának elősegítése. Kívánatosnak minősítették egyúttal, hogy az amerikai elnök részvételével kedden az egyiptomi Sarmes-Sejkben tanácskozó arab csúcsértekezlet és a jordániai Akabában szerdán sorra kerülő amerikai-izraeli-palesztin hármas csúcs mellett a békés rendezést célzó erőfeszítésekbe vonják be Szíriát és Libanont is.


A Nyolcak közleménye bejelenti: a csoport országai felhatalmazták illetékes minisztereiket, vizsgálják meg, milyen eszközökkel segíthetik elő a palesztin gazdaság helyreállítását a többi között külföldi tőkebefektetések révén.

Irak, Irán, Észak-Korea

Az iraki háború kérdésében korábban más-más oldalon álló résztvevők közös véleménye szerint eljött az idő az iraki béke és az ország újjáépítésére. Ezzel kapcsolatban a Le Mond megjegyezte, hogy George Bush amerikai elnök újra és újra megindult hangon bélyegezte meg Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor szörnyű emberjogsértéseit, miközben jó barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akinek a hadserege éppoly kíméletlenül bánik a csecsen lakossággal, mint ahogy azt egykor Szaddám tette az iraki kurdokkal.

 Konferencia egy másik világért

Kilenc ember, köztük két rendőr sebesült meg vasárnap Lausanne-ban és Genfben azokban a zavargásokban, amelyeket jól szervezett kisebb csoportok robbantottak ki, kihasználva a több tízezer főt megmozgató békés globalizációellenes tüntetéseket. A 15 ezer fős biztonsági gyűrűvel és légi zárlattal védett Eviantól mintegy 50 kilométerre, a Genfi-tó déli partján fekvő Annemasse francia kisvárosban csütörtöktől háromnapos ellencsúcsot tartottak az alternatív mozgalmak képviselői. A Konferencia egy másik világért (Spam) tanácskozásán elfogadott javaslatokat kedden átadták a G8 csúcsértekezlet házigazdájának, Jacques Chirac francia elnöknek. 

A Nyolcak hangsúlyozták, hogy egy szomszédaival békében élő, a haladás mellett elkötelezett, teljesen szuverén, stabil és demokratikus Irak létrehozásában érdekeltek. A G8-ak üdvözölték az ENSZ BT május 22-én megszavazott határozatát, amely feloldotta az Irakra kivetett nemzetközi szankciókat. Elégedetten nyugtázták azt a bejelentést, hogy a világszervezet megrendezi az iraki újjáépítés kérdésével foglalkozó nemzetközi konferencia előkészítő értekezletét.

A G8 csoport figyelmeztette Észak-Koreát és Iránt, hogy nem hajlandó tétlenül nézni nukleáris fegyverprogramjuk végrehajtását. A leszerelési felhívás mögött jelentős nézetkülönbségek húzódnak meg. Putyin orosz elnök kedden leszögezte, országa folytatja nukleáris együttműködését Teheránnal, egyúttal azonban sürgette Iránt, valamennyi nukleáris programját helyezze a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzése alá.

Újra együtt…

A francia elnök a konferencia folyamán négyszemközti megbeszélést folytatott George Bush amerikai elnökkel, első ízben azóta, hogy a két ország között a kapcsolatok súlyos romlásával fenyegető feszültség keletkezett, miután Párizs minden diplomáciai eszközt bevetett, hogy megakadályozza az Irak elleni amerikai inváziót.

Az “őszinte légkörű” találkozón – egybehangzó francia és amerikai tájékoztatás szerint – a felek kinyilvánították szándékukat, hogy a közelmúlt nézetkülönbségeit félretéve a jövőben együttműködnek a nemzetközi problémák kezelésében, beleértve Irak ügyét is.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik