Belföld

Kiwwi: már nem savanyú a jövő?

A 3000 telefonáló ügyféllel és 115 ezer internetfelhasználóval büszkélkedő Kiwwi jövőre üzemi szinten nyereséggel zár - jelentették be a cég egyéves születésnapján.

Kiwwi: már nem savanyú a jövő? 1A Kiwwi magyarországi leányvállalata tavaly októberben indította a VoIP szolgáltatást, elsősorban az árakra legérzékenyebbeknek, a kis- és középvállalkozóknak – a 20-25 ezer forintos telefonszámla feletti ügyfeleknek. A hálózat nyolc városban és vonzáskörzetében érhető el (Budapest, Budaörs, Győr, Székesfehérvár, Szeged, Debrecen, Miskolc, Pécs).

A régió négy országábanA bécsi központú Kiwwi csoport 2000 júniusában alakult, a régióban hazánkon kívül jelen van még Csehországban, Szlovákiában és június óta Szlovéniában is. Ezekben az országokban összesen 8 ezer VoIP ügyfelük és 210 ezer regisztrált internetfelhasználójuk van, akiket 150 alkalmazott és további 150 értékesítési munkatárs szolgál ki – nyilatkozta Arnaud C. Enée, a Kiwwi CEE Holding francia származású vezérigazgatója. A holding ez év márciusában 41 millió eurós tőkeinjekciót kapott. A csoport a jövőben elsősorban kapacitásait, és csak másodsorban lefedettségét kívánja növelni.

A VoIP – piac meghatározó szereplője

A jelenleg 3.000 ügyféllel rendelkező Kiwwi a Bell Research felmérése szerint a VoIP piac egyik legmeghatározóbb szereplője: a nemzetközi hívásokhoz a VoIP-ot használó vállalkozások legnagyobb arányban a Kiwwi szolgáltatását választják. A Kiwwi piacvezető a kisvállalkozások körében is, a középvállalkozások terén a pedig a második legnépszerűbb szolgáltató. A tanulmány szerint a magyarországi vállalkozások egytizede választ alternatív távközlési szolgáltatót.

November elsejétől a cég új szolgáltatással lepte meg ügyfeleit. Az ingyenes “WebSzámla” szolgáltatással az ügyfelek különböző bontásokban folyamatosan követhetik telefonszámlájuk alakulását.

Ingyenes internet – a szinergiák kihasználása

Tavaly december elsején indított ingyenes internetszolgáltatást a ma már több mint egy milliárd forint törzstőkével rendelkező cég. Regisztrált ügyfeleinek száma jelenleg meghaladja a 115 ezret. Az eredeti koncepció szerint az ingyenes internet csupán mellékszolgáltatás, amely által a hálózat csúcsidőn kívül is hatékonyan kihasznált – mondta el Végvári Orsolya, a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója.

Az internetfelhasználók számának rendkívül dinamikus növekedése következtében a Kiwwi folyamatosan bővítette kapacitásait, ám további beruházásokat csak azután kívánnak eszközölni, miután végre megszületik az a kormányrendelet, amely az internetezés díjának a távközlési és az internetszolgáltató közötti megosztásáról dönt. A rendelet, Sík Zoltán informatikai kormánybiztos legutóbbi nyilatkozata szerint december végéig elkészül.

Olvassa el……a témával kapcsolatos korábbi írásainkat is:

VoIP kis- és középvállalatoknak

Ingyenes internet – sarokba szorítva

A percforgalomtól függő bevételmegosztást!

Azok az internetszolgáltatók, amelyek mögött nem áll távközlési szolgáltató, nem üdvözölték a Matávnak a “fordított számlázási” javaslatát. E szerint a Matáv nagykereskedelmi áron biztosítana az internetszolgáltatónak percdíjakat, aki ezt maga értékesítené és számlázná a felhasználónak.

A Kiwwi számára ez a megoldás azért elfogadhatatlan, mert így az internetszolgáltató nem tudná szankcionálni a nem fizető felhasználókat. Ha ugyanis a beszédcélú telefonhívásait az ügyfél kiegyenlíti a távközlési szolgáltatónál, a vonalat a távközlési szolgáltató nem fogja letiltani akkor, ha az internetezés célú hívásait az ügyfél nem egyenlíti ki az internetszolgáltatónál. Elemzői számítások szerint év végére Magyarországon a távbeszélő percek 25-30 százaléka már internetcélú lesz.

A Kiwwi számára a legkedvezőbb megoldás az lenne, ha a százalékos vagy fix összegű bevételátengedés a percforgalom függvénye lenne. Nyugat Európában 30-70 százalék között mozog a távközlési szolgáltató által átengedett bevétel. Angliában például csúcsidőben az internetszolgáltató nagyobb bevételhez jut, mint a távközlési cég – mondta el Végvári Orsolya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik