Belföld

Nem jár szavazat a gyerekek után

Kikerül az alkotmánytervezetből a gyerekek után járó szavazati jog, javasolj a Fidesz, hogy bekerüljön a tényleges életfogytiglan intézménye, és javasolják, hogy az Alkotmánybíróság létszáma tizenöt tagra bővüljön - jelentette be Lázár János a frakcióülés után.

Kikerül az alkotmánytervezetből a gyerekek után járó szavazati jog intézménye – jelentette be Lázár János, aki hozzátette: a szakmai vita ugyan folytatódik a témában, de azt a tervezet nem fogja tartalmazni. A Fidesz frakciója döntött arról, hogy a visszaérkezett kérdőívekre adott válaszok alapján kezdeményezik, hogy az alkotmányba bekerüljön a tényleges életfogytiglan intézménye.

Szintén javasolják, hogy az alkotmány szóljon a parlamenti bizottságok előtti kötelező megjelenésről, és szólnak a
Kárpát-medencében őshonos fajok védelméről is.

Szintén bekerül Varga Mihály javaslata, hogy rögzítsük, a forint a nemzeti fizetőeszköz, ám Lázár János közlése szerint ez nem függ össze az euróval.

A Fidesz-KDNP kezdeményezi, hogy a jövőben 11 helyett 15 tagja legyen az Alkotmánybíróságnak. Hatáskörével kapcsolatban rögzítenék: az ombudsman utólagos normakontrollra az Alkotmánybírósághoz fordulhat. Viszont bennmaradna a korlátozás, hogy az adókkal és a költségvetéssel kapcsolatban az AB nem dönthet. Az Alkotmánybíróság jogkörének helyreállításával kapcsolatban Lázár János megerősítette Kósa Lajos reggeli közlését, miszerint az alkotmánytervezetben rögzítik: amennyiben az államadósság
nem haladja meg a bruttó hazai össztermék ötven százalékát, az AB ismét teljes jogkörrel rendelkezik.

Nem kerül be a KDNP azon javaslata sem, hogy legyen a nemzeti zászló közepén magyar címer. A zászló és a címer történeti változatai ettől függetlenül alkalmazhatóak lesznek – tette hozzá Lázár János.

Kiemelte Lázár, hogy megfontolják Gerő András javaslatát, hogy rögzítsék az alkotmányban a lobogó piros-fehér-zöld színösszeállítását a 48-as hagyományok érdekében.

Szintén rögzíti az alkotmány az önvédelem és a tulajdon jogának védelmét. Kérdésre válaszolva Lázár elmondta: ez nem szükségszerűen jár együtt a fegyvertartás szabályozásának liberalizálódásával.

Zöldek kérésére bekerül az egészséges környezethez való jog is.

Lázár János azt is közölte, hogy a 200 fős parlament szabályozása nem az alkotmányban, hanem a kétharmados törvényekben lesz rögzítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik