Gazdaság

Követelésvásárlót büntetett 45 millióra az MNB

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, s azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását. Mindössze egy-két követelésvásárlási szerződés megkötése is üzletszerű tevékenységnek minősülhet, ha azok mögött nagyszámú követelés áll – jegyezte meg a jegybanki felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o. végzett-e üzletszerűen, a pénzügyi felügyelet engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minősülő követelésvásárlási tevékenységet.

A vizsgálat megállapította, hogy

  • a társaság egy követelésállomány adásvételével és engedményezésével üzletszerűen – azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével – pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett.
  • A Trust Komarno s.r.o. ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

A követelésvásárlási tevékenység üzletszerűségével kapcsolatos felügyeleti álláspont és gyakorlat szerint akár egyetlen követelésállomány megvásárlása is üzletszerűnek minősülhet. Az üzletszerűség megállapíthatóságához szükséges rendszeresség szempontjából nem a szerződések, hanem az érintett követelések száma az irányadó, ha azok a társaságnak összességében kizárólagos üzleti tevékenységet biztosítanak.

A felügyelet feltárta, hogy a vizsgált időszakban ugyan a társaság két darab követelésvásárlással kapcsolatos megállapodást kötött (ezek egyike engedményezésre, a másik szerződésátruházásra irányult), de a megszerzett követelésállomány összességében több mint 800 darab követelésből állt és közel hatszáz természetes és jogi személyt érintett.

  • A követelésvásárlás önmagában nem minősül jogellenes tevékenységnek, azonban az üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet folytató cégnek rendelkeznie kell jegybanki engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján csütörtökön publikált határozatában engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt

  • 45 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Trust Komarno s.r.o.-t, és
  • azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.
  • A társaság tevékenységével összefüggésben az MNB feljelentést is tesz.

A felügyelet intézkedése kapcsán kiemelt súlyosító körülményként vette figyelembe többek között, hogy a társaság a megállapodásokat annak ismeretében kötötte, hogy azok az üzletszerű követelésvásárlási tevékenység fogalmába illeszkedhetnek, valamint valótlanul azt állította, hogy ezen tevékenységének végzéséhez rendelkezik a szükséges engedéllyel.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a követelésvásárlási tevékenységet végző társaságokat, s ha szükséges, további egyedi ügyekben is meghozza a szükséges intézkedéseket. Az MNB korábban vezetői körlevélben is felhívta a piaci szereplők figyelmét arra: a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több esztendőn át naptári évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősülhet a konkrét körülményektől függően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik