Élő Nagyvilág

Középkori katapultot vetett be az izraeli hadsereg

X / Visegrad24
X / Visegrad24

Az előző nap eseményeiről itt számoltunk be.

A Hamász szerint nem jelentős módosításokat kérnek csupán a tűzszüneti javaslathoz

A Hamász által kért, és az Egyesült Államok által előterjesztett tűzszüneti javaslatban ajánlott változtatások „nem jelentősek”, és tartalmazzák az izraeli csapatok a Gázai övezetből való teljes kivonását – közölte a terrorszervezet egyik magas rangú vezetője csütörtökön.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán elmondta, hogy a Hamász számos, részben megvalósíthatatlan változtatást javasolt az Egyesült Államok által támogatott javaslatban, de a közvetítők elkötelezettek a nézetkülönbségek áthidalása mellett.

A Hamász követelései között szerepel, hogy az izraeli börtönökben hosszú időre elítélt palesztin foglyok közül ők választhassanak ki száz személyt, akiket szabadon engednek majd – közölte a szervezet. A Hamász kifogásolta, hogy az izraeli dokumentum kizárja, hogy ők válasszák ki a száz elítéltet. Emellett nem értenek egyet azzal sem, hogy a hosszú börtönbüntetésre ítélt foglyok csak akkor szabadulhatnának, ha legfeljebb 15 év van hátra a büntetésükből.

Középkori katapultot vetett be az izraeli hadsereg

A csúcsmodern technológiával ellátott izraeli hadsereg egy középkorban használatos eszközt vetett be az északi, libanoni határnál. Mivel tüzérséget nem használhatnak itt, évszázadok óta nem használt katapulttal lőtték tűzgolyókkal a katonai bázisuknál a kerítésen túli területet.

A művelet célja az aljnövényzet felégetése, hogy az ellenség ne tudja észrevétlenül megközelíteni a bázisukat. Ezt normális esetben tüzérségi gyújtóbombákkal szokták megtenni, de közvetlenül a határ mellett megtiltották ezt a módszert.

Olvasói sztorik