Tudomány

Jézus gyermekkoráról szóló ősi szöveget találtak

Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg
Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg

Jézus gyermekkoráról szóló ősi papiruszra bukkantak Németországban – derül ki a Berlini Humboldt Egyetem közleményéből. A 4-5. századi kézirat évtizedeken keresztül észrevétlenül állt egy könyvtárban, most viszont Dr. Berkes Lajos teológusnak és Gabriel Nocchi Macedo professzornak köszönhetően alapos vizsgálat tárgyává vált.

Az egyedülálló lelet a későókori Egyiptomból származik, rajta görög betűk olvashatók. A szöveg megfejtésével a szakértők bebizonyították, hogy Tamás Evangéliumának legrégibb fennmaradt másolatáról van szó. Ez egy olyan apokrif irat, amely Jézus gyermekkorába enged betekintést.

Az apokrif iratok olyan keresztény írások, amelyek nem részei a Bibliának, azonban az ókorban és a középkorban elterjedtek és népszerűek voltak.

A felfedezés azért jelentős, mert a kereszténység korai időszakából származik, ez előtt egy 11. századi kódex volt Tamás Evangéliumának legkorábbinak vélt példánya. A kutatók szerint emellett pedig az is nagy eredmény, hogy ez a későókori papirusz egyértelműen bizonyítja, hogy az eredeti szöveg valóban görög nyelven íródott, ahogyan azt korábban is feltételezték.

A papiruszt azért hagyták ennyi éven keresztül figyelmen kívül, mert egy jelentéktelen, hétköznapi kéziratnak hitték. Úgy gondolták, egy bevásárlólista, esetleg egy személyes levél lehet, mivel a rajta szereplő írás elég ügyetlennek tűnt. Berkeséknek azonban feltűnt rajta a „Jézus” szó, ami azonnal felkeltette az érdeklődésüket. Ezután betűről betűre megfejtették a szavak jelentését, amelyből már világosan látszott, hogy milyen szövegről is van szó valójában. Az ügyetlen kézírást azzal magyarázzák, hogy feltehetően egy iskolában vagy egy kolostorban készíthette a másolatot egy növendék gyakorlásképpen.

Kapcsolódó
Ezek voltak Jézus utolsó szavai a kereszten
Pilátust a felesége figyelmeztette, hogy ne legyen köze Jézus halálához, de a nép mégis őt küldte keresztre. Nagypénteken halt meg, hosszú szenvedés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik