Kultúra

Nem hagyta magát beskatulyázni a francia pop ikonja, akibe minden férfi és sok nő is szerelmes volt

Keystone-France\Gamma-Rapho via Getty Images
Keystone-France\Gamma-Rapho via Getty Images
A kedden 80 évesen elhunyt Françoise Hardy minden idők egyik legsikeresebb – különösen a hatvanas években nemzetközi szinten is népszerű – francia popénekesnője volt, és nem csak a francia popzenére és kultúrára gyakorolt jelentős hatást. Hardy túlzás nélkül a hatvanas évek ikonja volt, de még évtizedekig jelen volt a műfajban, és haláláig hatalmas népszerűség és tisztelet övezte, még ha a slágerlistákon már ritkábban lehetett is találkozni a nevével. Françoise Hardy pályáját és jelentőségét tizenegy dala segítségével mutatjuk be.

Tous les garçons et les filles (1962)

Az 1944-es születésű Françoise Hardy kortársaihoz hasonlóan már a rock and rollon nőtt fel, de Elvis Presley, Cliff Richard és társai mellett hatott rá a francia sanzonok zenei világa is. Egy egész zenei világ, a yé-yé néven emlegetett stílus épült arra, hogy a franciák a maguk képére formálták a rock and roll őrületet, és a yé-yé poszterlánya Françoise Hardy volt. Első slágerét tizennyolc évesen énekelte el a francia tévében, a melankolikus Tous les garçons et les filles pedig gyorsan népszerű lett egész Európában, és a mai napig Hardy egyik legismertebb dala.

Le temps de l’amour (1962)

Egy hónap sem telt azután, hogy Hardy elénekelte a tévében a Tous les garçons et les filles-t, már meg is jelent az első albuma. Ezen hallható a Le temps de l’amour is, amely aztán ötven évvel később egy teljesen új nemzedéket is meghódított Wes Anderson Holdfény királyság című filmjében. Érdekesség, hogy a dal zenéjét Hardy későbbi férje, Jacques Dutronc szerezte. Mára a Spotify-on is ez Hardy legtöbbet hallgatott dala.

Je n’attends plus personne (1964)

Hardyról aztán hamar kiderült, hogy nagyban különbözik a sok másik yé-yé énekesnőtől, akik vidámak, bájosak és ártalmatlanok voltak, ráadásul többnyire férfiak írták a dalaikat. Hardy viszont dalszerző is volt, aki gyakran elénekelte mások szerzeményeit is, bár sokszor alaposan átdolgozva azokat. Ez például eredetileg egy olasz dal, amit Little Tony énekelt, Hardy aztán maga is felvette, méghozzá olyan zúgatott fuzz gitárhangzással, amely egészen brutálisnak hathatott 1964-ben. Amíg Hardyhoz leginkább sanzonos, melankolikus dalokat szokás társítani, ez jó példa rá, hogy sokkal színesebb volt a repertoárja.

All Over The World (1965)

Az énekesnő a kor szokásai szerint távolról sem csak franciául énekelt: olasz, német, spanyol nyelvű lemezei is jelentek meg, és természetesen angolul is dalra fakadt számtalanszor. Angol nyelvű dalai közül az All Over The World lett a legsikeresebb – ez saját korábbi szerzeményének angol átirata, és be is jutott a brit Top 20-ba, és máig ez az egyik legismertebb dala angol nyelvterületen. A dalt többek között Hardy nagy magyar rajongója, Koncz Zsuzsa is elénekelte még ugyanabban az évben, sőt csaknem 25 évvel később Csepregi Éva is.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik