Belföld

Medgyessy Péter a választásokról: A kérdés az, hogy milyen következtetéseket von le a Feri

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Interjút adott a Partizánnak Medgyessy Péter, Magyarország korábbi miniszterelnöke, aki hosszasan beszélt a baloldali ellenzék kilátásairól a kudarcos vasárnapi választás tükrében.

A népharag az ellenzékre irányult. Az ellenzék az, akit valójában a Tisza Párt teljes mértékben oldalra sodort

– jelentette ki Medgyessy, aki szerint a 2026-os választásig még van még idő, hogy újra megszervezzék magukat a vasárnap nagyot bukó, az elmúlt 14 évben elkényelmesedett pártok, ám ehhez az egykori kormányfő szerint előbb le kell vonniuk a vereség konzekvenciáit. „Tulajdonképpen megérdemelték, amit kaptak, legyünk őszinték” – tette hozzá az országot 2002 és 2004 között vezető kormányfő, aki szerint a Tisza mozgósításának sikere, hogy a hagyományos baloldaltól és a Fidesztől is be tudott vonzani szavazókat.

A dinamikus, fiatalos, liberális pártként induló Momentum kudarcát Medgyessy sajnálja, az EP-ből való kiesés után lemondó pártelnököt, Donáth Annát pedig egy tehetséges politikusnak tartja, ám szerinte most nem mérte fel jól a helyzetet. Ezután ráfordult Gyurcsány Ferencre.

A kérdés az, hogy milyen következtetéseket von le a Feri

– válaszolta arra a kérdésre, hogy a vereségnek milyen következményei lehetnek a DK-ra nézve. „Bármilyen jó képességű ember is egyébként, neki le kéne vonni a következtetéseket, hogy az emberek nagy részénél ő személy szerint taszító” – mondta egykori miniszteréről, hozzátéve, hogy Dobrev Klára is kezd „a nem vonzó személyiségek közé kerülni”. Ugyanakkor elismerte, hogy Gyurcsány politikailag nem csinálta ügyetlenül a DK felépítését, hiszen létrehozott egy olyan pártot, amely a baloldal vezető ereje lett 2019-ben.

Medgyessy szerint a baloldali ellenzéknek a parlamenti választásokig nem lesz esélye arra, hogy pártépítéssel ledolgozza a hátrányát Magyar Péterrel szemben, de mindenesetre a DK-nek fel kell vállalnia, hogy egy liberális, baloldali párt – ugyanis ezek a karakterjegyek az ő szemében az elmúlt években elsikkadtak. Ugyanakkor szerinte Gyurcsány Ferenccel a párt élén nem reparálható az a hitelességi deficit, amellyel jelenleg a DK küzd. Arra sem számít azonban, hogy a párt 26-ra teljesen eljelentéktelenedjen, mivel megvan a maga törzsközönsége.

Medgyessy szerint a DK-t az is megütötte, hogy Magyar Péter ellopta a párttól az Orbán elleni radikalizmusát, antiorbánizmusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik