Kádár haknija – az 1963-as amnesztia

Hét évvel a forradalom leverése után, 1963-ban amnesztiarendelet lépett életbe Magyarországon, ám ez közel sem jelentette azt, hogy minden politikai elítéltet szabadon engedtek.

Emberi sorsok
Hétköznapok

Gyilkos humor - így dolgozta fel a néphumor a kommunista diktatúrát

Az ötvenes-hatvanas évek alatt az embernek nem sok reménye lehetett megőrizni az méltóságát vagy nyíltan szembeszállni a rendőrséggel, melyet szervezett spicli-hálózat támogatott. Azt azonban nehéz volt megakadályozni, hogy a megfélemlített emberek a Rákosi- és a Kádár-korszak alatt, nevessenek elnyomóikon, az elvtársakon, még akkor is, ha ezt nagyon óvatosan, kizárólag szűk családi-és baráti körben tehették.

Nagyvilág

Nemzetközi csempészbanda bukott meg 1956. októberében

Édesapám sokat mesélt a csomagokról, amiket az 50-es években kaptak az Amerikában élő nagynénitől. Volt benne farmernadrág és olyan kifestők, melyekben itthon nehezen értelmezhető idilli képek voltak: görkorizó gyerekek, vagy apukák elektromos fűnyíróval.

Forradalmi élet

1956

1956

Amikor Európa megmozdult a magyarokért

1956. október 29-re virradóan két Malév repülőgép is érkezett Bécsből a ferihegyi repülőtérre, és magukkal hozták a Nemzetközi Vöröskereszt, osztrák fővárosig eljuttatott adományait.

L.A.
L.A.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.